El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Ahir a la tarda, fugint del soroll de les "vuvuzeles" de Sud-àfrica i dels comentaris racials d'Intereconomía, ens vam refugiar al canal 3/24 per seguir les compareixences de la comissió d'investigació parlamentària sobre el "cas Palau".

Actualitzat
Hi tenim algunes consideracions importants a fer. La primera és que gràcies a la comissió li vam veure la cara i li vam sentir la veu a l'interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella.

Des del mes de setembre l'hem volgut convidar a "El matí de Catalunya Ràdio", però el Departament d'Economia ens ho va bloquejar sempre.

Ell és l'home que hauria de controlar on van a parar els diners públics de la Generalitat i de fer quadrar els números. Portabella, que ja era interventor durant els governs de Convergència i Unió, hauria de tenir al seu abast tota la informació per treure'n l'aigua clara, però les seves paraules van ser decebedores.

Diverses auditories han confirmat que al Consorci, que gestiona diners públics, de tots, hi va haver un desviament de més de tres milions d'euros.

Creuen que Portabella no ho podia saber? Creuen que Portabella no ho sabia? Si ho sabia, no hauria de dimitir per haver fet els ulls grossos davant dels corruptes? I si no ho va veure, no hauria de dimitir per incompetent?

Ens hem passat tot l'any explicant-ho. Les derivades polítiques del "cas Palau" són diverses. Però la primera és la manca de control per part dels nostres governants sobre els nostres diners, i això hauria d'implicar dimissions.

Avui ens visita el Conseller Castells sobre el qual avui sabem que, gràcies a la seves accions, la Generalitat podria haver perdut gairebé sis milions d'euros de patrimoni i que encara avui ningú és capaç d'explicar raonablement com els recuperarem. Al Palau diuen que a ells no els busquin, i els d'Olivia Hotels diuen que ells no poden fer-hi res si l'hotel no es fa. Com recuperarem els nostres diners? Dimitirà Castells? L'hi preguntarem a dos quarts de nou.

I desgraciadament, això no és el més greu. La fundació Trias Fargas, ara Catdem, va rebre més de 600.000 euros de la Fundació del Palau de la Música. El traspàs de diners entre fundacions és legal, però absolutament il·legítim. I Àngel Colom va cobrar de la fundació del Palau uns diners per eixugar els deutes del PI, amb l'excusa de fer-los passar per una fundació, l'Espai Catalunya, que mai es va constituir, i aquí el traspàs de diners a més d'il·legítim i immoral, és il·legal.

La justícia és lenta però no podem deixar de confiar-hi. En el que cada dia confiem menys és en Joan Llinares, el director del Consorci del Palau.

Quan un és ultratjat, no busca el pacte amb els seus saquejadors. Busca justícia i aquesta la dicten els jutges.

Ahir Llinares va reconèixer que el pacte de retorn d'una part dels diners de la fundació convergent es va fer a petició del Palau i sota un conveni pel qual el Palau de la Música es comprometia a no reclamar-li res més en el futur.

Quants van ser els diners que va rebre Convergència a través de la Trias Fargas? Els papers trobats parlen de 600.000 euros, però Felip Puig un dia en roda de premsa va declarar haver-ne rebut més de 900.000? Llinares, per què busques un acord vergonyant, si la justícia t'hauria acabat donant la raó?

Pactar el rescabalament de quantitats amb justificació no legal, Llinares?

Rapidesa a canvi de vergonya, Llinares? Podem entendre la debilitat humana ja que en aquest cas el traspàs de diners va ser sempre legal i t'hauria costat més rescabalar la pèrdua, però en el cas d'Àngel Colom?

Per què ho fas, Llinares? Per què buscar un acord en termes similars amb els de Convergència davant d'una il·legalitat? Vols ser còmplice d'aquesta vergonya, Llinares? Se suposava que els que ara manegueu el Palau éreu els bons, els que tornàveu a dignificar el cap i casal de la cultura catalana. Que el signaràs per 12,5 milions de pessetes o per 25 milions, Llinares? O ja l'has signat?

Quan un és víctima d'un delicte traumàtic, no pacta amb el violador de l'harmonia. Confia en la justícia, per més lenta que sigui. O és que estem protegint el capital privat dels patrons, que segons com acabés la cosa podrien haver d'avalar els forats de Millet i Montull?

Senyor Llinares, a vostè l'han posat al Palau les autoritats públiques i per cert li permeten treballar amb una estructura igual que la que funcionava amb Millet i Montull. Vostè mana a l'Orfeó, a la Fundació i al Consorci. No hi ha separació de poders com recomanaven algunes auditories.

Només hem vist un dia de compareixences, però la vergonya ja és immensa.

Benvinguts a casa vostra.


Anar al contingut