El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Si ahir al programa parlàvem de la importància de futur de la vida artificial amb Rafael Matesanz i Javier Tejada, dues eminències del país, avui la revista "Science" rebla el clau i publica una novetat mundial de conseqüències tan esperançadores com desconegudes.

Actualitzat
Un grup de científics americans, encapçalat per Craig Venter, ha creat la primera cèl·lula viva amb genoma artificial, o sigui, a partir d'un cromosoma fet en un laboratori.

S'obre un univers de possibilitats. I en vista de com ens toca viure, és revelador constatar que el futur de la vida és més artificial que natural.

A l'economia ja li passa. La real sempre va per darrere de l'artificial. I avui la realitat és molt dura.

El govern espanyol ja ha fet efectives les mesures impopulars però necessàries, segons ells, per reduir els números vermells de l'Estat. Un Consell de Ministres en dijous a la tarda -fet poc habitual- ha servit per aprovar la retallada de sou de tots els funcionaris de l'administració pública, Estat, comunitats autònomes i entitats locals, a través d'un decret llei. La forquilla de la rebaixa anirà del 0,56% al 7%, en funció del salari de cada treballador, i s'aplicarà a la nòmina del mes de juny. La paga extra de l'estiu en quedarà exclosa.

L'any que ve els salaris es congelaran de la mateixa manera que es congelaran les pensions del 2011. També s'abaixaran els sous dels directors de les empreses públiques i dels membres del govern i alts càrrecs, i es faran efectives tant l'eliminació del "xec nadó" de 2.500 euros com la de la retroactivitat en les prestacions per dependència. Tot plegat per reduir el dèficit públic en 5,2 punts els pròxims dos anys.

Ara bé, el govern de Rodríguez Zapatero admet que aquestes mesures afectaran el creixement econòmic. Per això ha rebaixat cinc dècimes la previsió de creixement per l'any que ve, de l'1,8% inicial a l'1,3%. De moment, l'anunci poc clar del president del govern espanyol sobre la creació d'un nou impost per a les rendes més altes ha quedat a la sala d'espera. Ajornat "sine die", i sense concreció.

Dues maneres de viure la crisi les veiem avui al diari: uns roben paquets d'embotits al súper o es prostitueixen a les carreteres catalanes; d'altres s'emporten cinc quadres del Museu d'Art Modern de París per valor, diuen, de 100 milions d'euros.

Un Picasso, un Matisse, un Modigliani, un Braque i un Léger, robats per un sol home, sense aixecar sospites dels vigilants; sense que funcionessin les alarmes.

Avui a "El matí de Catalunya Ràdio" parlarem amb el "broker" Joseph Ajram, que assegura que en temps de crisi és quan ell s'ha fet més ric especulant als mercats.

Quan encara ens queden increïbles misteris de la condició humana i de la vida natural per resoldre, avui celebrem les descobertes en la vida artificial.

Visca, doncs, l'artifici. Benvinguts al futur.
Anar al contingut