El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Si aquesta crisi econòmica i financera ens ha de canviar a tots la manera de viure de forma irreversible, no deixa de ser curiós que el punt de partida d'aquesta nova realitat sigui a l'origen de la civilització occidental.

Actualitzat
Els llibres d'història parlaran de la Grècia clàssica com a bressol de cultures, però obriran el nou testament amb la Grècia de Papandreu després de la mort econòmica que li auguren les xifres.

El Fons Monetari Internacional i la Unió Europea són Esparta i ahir ja li van exigir mesures dràstiques com retallades en els salaris, retallades en les pensions i pujades a l'IVA.

Grècia, a més, ha de retallar el dèficit públic en deu punts en els propers dos anys si vol tocar el flotador de l'ajuda econòmica.

Revoltes socials a l'horitzó, enfrontament total entre govern i sindicats, atur, recessió brutal. L'apocalipsi del benestar a canvi de refinançar el deute públic, que ronda el 120% del PIB. La situació és pràcticament de fallida i les mesures que s'exigeixen avui als grecs són encara més dures que les que fins ara els demanava Brussel·les.

Papandreu diu ara que cal seguir-les i el seu únic escut per parar els cops és de fullola. Diu que tot plegat és culpa dels governs anteriors.

Cada cop sembla més clar que res no serà com abans, però que en canvi molts països poden acabar sent com Grècia.

La magnitud de la tragèdia pot variar en funció del país, però el que és evident és que està creixent l'abisme davant l'immobilisme dels polítics.

És un exemple més que el fet de tenir unes eleccions a l'horitzó, en comptes de responsabitzar, paralitza.

Ningú vol fer el que la realitat imposa. Cap governant vol aplicar mesures impopulars a risc de perdre en les enquestes. Ningú té mires de gran estadista.

Ja fa un any que a Zapatero, un Nobel d'economia li va dir a cau d'orella: "Si fas el que has de fer, seràs impopular, perdràs les eleccions però salvaràs el teu país. I si no ho fas, no salvaràs el teu país, acabaràs sent impopular i també perdràs les eleccions".

Avui ja no només és el Nobel. Brussel·les, el banc de Santander, ESADE i la majoria dels experts urgeixen el govern de Zapatero a fer reformes. A veure què li diu avui el conseller Castells, que serà a quarts de deu a "El Matí de Catalunya Ràdio".

Espanya no és Grècia, però cada cop estem més avall i cada dia que passa sense actuar és un dia que actua per empitjorar les coses.

No es pot ser inconscient, ni tàctic, ni covard. Les runes gregues són a tocar.

Allà ja retallen els sous dels funcionaris, han anul·lat les dues pagues extres, han congelat salaris en el sector privat i també les pensions. Puja l'IVA i les taxes sobre tabac, alcohol i gasolina. La revolta ha començat. "A la marató econòmica, els nostres van perdent", ha dit el soldat Papandreu abans de caure a terra.

Benvinguts a casa vostra.
Anar al contingut