Madrid

La por del contagi grec desploma l'Ibex un 5,41%

Malgrat el pla de rescat, la desconfiança es manté en els mercats financers per la situació de Grècia, i la por del contagi ha estat la causa d'una nova patacada a les borses europees. Al capdavant de totes, hi ha la borsa espanyola, que ha tancat amb una caiguda del 5,41%. El selectiu espanyol perd, doncs, els 10.000 punts i se situa en els 9.859,10 punts. De poc ha servit que les agències Fitch i Moodys hagin desmentit els rumors del matí sobre una hipotètica retallada de la qualificació del deute espanyol. Les dues agències han descartat fer canvis i mantenen la màxima qualificació amb la nota de triple A, però això no ha calmat els inversors.

Actualitzat
Les pèrdues més importants han estat per Sacyr Vallehermoso (-10,15%), seguida de Telecinco (-8,41%), BBVA (-7,59%) i Banc Popular (-7,34%). Banc Santander s'ha deixat un 7,08%, mentre que Bankinter ha cedit un 4,80%, seguit de Banc Sabadell (-4,47%) i Banesto (-4,40%). Repsol YPF ha perdut un 4,4% i Telefónica, un 3,75%.

L'Ibex ja havia obert en negatiu i al llarg de la sessió ha incrementat els descensos, després de l'aparició de rumors al mercat sobre la possibilitat que Espanya pugui necessitar ajuda com Grècia. La incertesa ha llastat la confiança dels inversors i els experts adverteixen que s'han aclarir els dubtes sobre Espanya perquè els mercats abandonin la volatilitat.

De poc ha servit que les agències Fitch i Moodys hagin desmentit els rumors del matí sobre una hipotètica retallada de la qualificació del deute espanyol. Les dues agències han descartat fer canvis i mantenen la màxima qualificació amb la nota de triple A, però això no ha calmat els inversors.

Tampoc ho ha fet les declaracions a Brussel·les del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha considerat una "absoluta bogeria" el rumor sobre la caiguda de les finances espanyoles. Zapatero ha qualificat de "despropòsit descomunal" que s'hagi difós que Espanya necessitarà una ajuda de 280.000 milions d'euros de la Unió Europea i que, com Grècia, dependria de l'ajuda comunitària per reflotar les finances.

La resta de borses d'Europa també es mouen en números vermells però més moderats. Les borses europees no confien en la viabilitat del paquet d'ajudes que han ofert la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional a Grècia i ho han demostrat amb descensos generalitzats.

Frankfurt ha caigut un 2,60%  i París un 3,64 %. A Londres, el parquet ahir va estar tancat per festiu, l'índex FTSE ha baixat un 2,56%. Milà, d'altra banda, s'ha deixat un 4,70% i Atenes ha tancat amb una caiguda del 6,6%. Pel que fa a l'euro, ha marcat el seu nivell més baix des d'abril de 2009, encara que es mantenia sobre dels 1,30 dòlars.

Segons unes declaracions del secretari d'Estat de Finances alemany, Steffen Kampeter, que recull el diari "Bild", l'ajuda financera que s'ha ofert a Grècia podria quedar-se curta. L'ajuda és de 110.000 milions d'euros però, segons el diari alemany, el govern grec en podria necessitar 150.000 milions en els pròxims tres anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut