La por a la Covid deixa a casa molts alumnes de la comunitat gitana
Escoles d'alta complexitat de Badalona, Sabadell i Sant Adrià, les més afectades per l'absentisme en aquest començament de curs
La por a la Covid deixa a casa molts alumnes de la comunitat gitana

La por a la Covid deixa a casa molts alumnes de la comunitat gitana

Escoles d'alta complexitat de Badalona, Sabadell i Sant Adrià, les més afectades per l'absentisme en aquest començament de curs

Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Alt absentisme d'alumnes de famílies gitanes en l'inici del curs escolar. Està passant a poblacions com Sabadell, Reus o Sant Adrià de Besòs. Educació ho atribueix a una campanya de la por de la Covid, instigada en part per grups externs a la comunitat gitana.

El resultat és que tot just arrencat el curs són moltes les famílies gitanes que no han dut els nens a escola. Els centres hi estan treballant, però, a preguntes del programa "Els matins" de TV3, Josep Bargalló atribueix part de l'absentisme a la campanya a Facebook d'un grup de fora de la comunitat.

"Hi ha una entitat nova que ha paregut en el món de les comunitats gitanes que està demanant a les famílies que no portin els fills a l'escola. Aquí ja estem actuant. Estàvem en preavís. Estem actuant i començarem a actuar més aquesta setmana perquè hi ha aquests moviments negacionistes que també actuen davant d'algunes famílies."

Des de la comunitat diuen que abans de tornar-hi volen veure que les escoles són espais segurs. De fet, ho constata Jordi Maldonado, orientador educatiu de la Fundació del Secretariat Gitano.

"Si aquesta setmana veuen que des del centre no hi ha casos positius i les mesures són adequades, portaran els nens a l'escola."Una escola a Sabadell amb pocs alumnes

A l'Escola Tarlatana de Sabadell, de màxima complexitat, el primer dia de classe hi van anar molt pocs alumnes.

La Rosa Hernández Hernández no veia clar deixar-hi els fills, però aquest dimarts ha decidit portar-los.

"Hem vist que hi ha molts mitjans de seguretat però, és clar, tampoc no s'arrisquen. Com que estan tancant tantes escoles que fins i tot la princesa d'Astúries està confinada."

"És un problema que hem de conviure-hi. Els nens no s'estaran a casa un any sencer si això dura un any."

De 160 alumnes, dilluns van anar a classe 52. Aquest dimarts són 72. Més famílies fan el pas de portar-los. Alguns perquè els ho demanen els fills.

La directora, Anna Masip Figueras, els vol donar confiança.

"Estem extremant les mesures al màxim. Som els primers que tenim molta por i molt respecte i no volem que passi absolutament res."

Tot i això, a sisè, de vint alumnes n'hi ha 7, i a cinquè, 5 de 19.

A l'escola Tarlatana gairebé el 100 per cent de l'alumnat té beca menjador. Aquest és un motiu que acaba de convèncer les famílies de portar-los al centre.

"És un dret anar a l'escola per a ells. Per tant, els hem de respectar, anar donant confiança. Aquesta mare els ha acabat deixant, avui."

Celebren que aquest curs els hagin ampliat a jornada completa la tècnica d'integració social. La seva tasca de contacte i referència per a les famílies és essencial.

"Aquesta por que hi ha a les famílies es transmet totalment als infants: 'No toquis això', "El virus", 'No podem anar enlloc"... Fins i tot, ara que poden sortir, moltes famílies es queden a casa."

Una situació similar es viu a l'escola de la Mina on aquest inici de curs un 80% dels alumnes no han anat a classe.

Sobre l'actuació de la Fiscalia davant de casos d'absentisme, el conseller Bargalló ha assenyalat que "té l'obligació de fer complir la llei", de la mateixa manera que "nosaltres la d'arribar a les famílies per explicar-los com funciona l'escola, abans que actuï la fiscalia", i per això ha demanat un "període de cadència i empatia abans de qualsevol actuació judicial".

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut