Barcelona

La popular cupletista barcelonina Carmen de Mairena mor als 87 anys

Carmen de Mairena, nascuda al barri de Sarrià, era actriu, vedet, pionera del transformisme i tota una icona de l'excentricitat i del Raval barceloní

RedaccióActualitzat

Actriu, vedet, pionera del transformisme i tota una icona de l'excentricitat i del Raval barceloní, ha mort als 87 anys, Carmen de Mairena per causes naturals.

Mairena, una diva de veu greu, llavis operats, grans perruques i pestanyes postisses que, malgrat néixer a Sarrià, va acabar sent tot un símbol de la vida nocturna del barri del Raval.

Comença als escenaris als 17 anys

Sobretot de locals com Ambos Mundos, Cafè Nuevo, Copacabana, Bodega Apolo, Barcelona de Noche o Ciros. Nascuda a Barcelona el 1933 com a Miguel Brau, va començar als escenaris als 17 anys, amb el nom de Miguel de Mairena, en plena dictadura, cantant "coplas" i imitant també Sara Montiel i Marujita Díaz.

 

 

 

Perseguida pel franquisme

Personatge de la Barcelona canalla i "underground" dels anys 60 i 70, va ser detingut per la policia franquista per mantenir relacions homosexuals i va patir maltractaments a la presó, causant-li seqüeles que li van impedir treballar en el món de l'espectacle durant un temps. Quan va arribar la Transició va començar a implantar-se silicona.

El salt a la televisió

Artísticament, les coses no van millorar gaire. Però tot va canviar als anys 90, quan es va fer molt popular gràcies a la televisió, de la mà d'Alfons Arús.

"En el programa de l'Arús feia de còmica, però sóc dramàtica, però m'ha donat la fama."

El seu aspecte, el seu humor i les seves rimes barroeres: "Més val tenir humor que en el cul un tumor", la van fer una habitual dels programes, que sovint van traspassar el límit entre riure amb ella o d'ella.

Convertida en membre del club televisiu friqui, va acabar fins i tot a la gran pantalla, amb Santiago Segura a "Torrente 4".

 

 

 

Vida complicada

Però la llum dels focus de la televisió porqueria no li van evitar una vida personal complicada i amb detalls sòrdids. Es va prostituir, va participar en diverses pel·lícules porno i va acabar declarant en un judici acusada d'haver llogat habitacions per a una xarxa de prostitució.

En el món de la política

Amb 70 anys, fins i tot va acabar fent el salt a la política presentant-se a les eleccions al Parlament amb la Coordinadora Reusenca Independent i amb un programa "marca de la casa":

"M'heu de votar perquè sóc elegant per darrera i per davant. Voooota'm molt. Aquest és el meu barri i penso arrasar."

 

 

 

Va acabar els seus dies en un geriàtric

Sense aconseguir representació, els problemes de mobilitat la van forçar a retirar-se de la vida pública i el 2016 va acabar ingressada en una residència a prop de casa seva. Una Mairena que és tot un símbol de la Barcelona marginada i, malgrat tot, va arribar a fer el que més li agradava: cantar.

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut