Els antidisturbis han fet servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants (EFE)
Els antidisturbis han fet servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants (EFE)

La policia reprimeix les protestes de desenes de milers de manifestants a Alger

Els antidisturbis han utilitzat gasos lacrimògens per dispersar els concentrats, que rebutgen una transició supervisada per l'antic règim

RedaccióActualitzat

Les protestes continuen a Algèria i cada cop semblen més nombroses. Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest divendres a Alger, la capital, contra una transició tutelada per l'exèrcit i l'antic règim. Ha estat el vuitè divendres consecutiu de manifestacions, tot i que ja és oficial que el 4 de juliol es faran eleccions presidencials, que han de designar el successor de Bouteflika.

I per primera vegada en aquests dos mesos, la policia ha reprimit les protestes amb l'ús de camions amb mànegues d'aigua i gasos lacrimògens contra grups de concentrats. Hi ha hagut diversos ferits o contusionats, i un centenar de detinguts.

Desenes de persones han hagut de ser ateses per irritació als ulls i problemes respiratoris a causa de la inhalació de gas. Un dels manifestants es queixava de la càrrega de les forces antidisturbis:

"No sé per què fan això. Tenim dret a protestar. Aquest no és l'exèrcit que volem. Volem l'exèrcit que és germà i fa costat al poble. Si creuen que així ens pararan, estan equivocats. Estem decidits a continuar."

 

Els manifestants s'allunyen dels efectes dels gasos lacrimògens llançats per la policia (EFE)

Un dels manifestants afectat pel gas llançat pels policies (Reuters)

Així ha quedat un vehicle policial després de l'enfrontament amb els manifestants (Reuters)

Les mobilitzacions a Alger i en diferents ciutats del país han començat al matí en un to festiu, com les anteriors, amb patrulles urbanes dedicades a mantenir l'esperit cívic.

Molts algerians desconfien del president interí, Abdelkader Bensalah, que fins ara presidia el Senat, i que té el suport del cap de l'exèrcit. També critiquen el primer ministre, Noureddine Bedoui, que, com Bensalah, forma part del cercle de poder de l'expresident Bouteflika.

Un advocat que participava en la protesta multitudinària lamentava que les eleccions no serviran perquè hi hagi un canvi significatiu.

"És completament ridícul organitzar eleccions, perquè, amb la Constitució actual, el resultat serà un tirà que monopolitzarà tot el poder. Això no és seriós."

Des de la societat civil es proposen diversos noms que podrien encapçalar la força opositora en aquests comicis. Un d'ells és l'antic ambaixador a Espanya, Abdelaziz Rehabi. També es parla de l'exprimer ministre Ahmed Benbitour i de l'activista de drets humans i un dels líders de la mobilització, Moustapha Bouchachi.

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut