La Jonquera

La policia no pot expulsar els immigrants il·legals que entren per la Jonquera perquè no parlen el mateix idioma

A part del mar, un altre dels punts d'arribada d'immigrants irregulars és la Jonquera. Pot semblar agosarat, però ara mateix hi entra qui vol. Si en un dia qualsevol unes 300 persones són aturades i retornades -perquè no tenen els papers en regla-, des de divendres no han aturat ningú. Què està passant? Doncs que ha entrat en vigor el nou reglament d'estrangeria que obliga que els immigrants tinguin un assessor jurídic i un traductor que els expliqui per què són expulsats. I, com que no hi són, la policia no pot aturar-los.

Actualitzat
La policia que controla el pas fronterer de la Jonquera es dedica a aturar vehicles procedents d'arreu d'Europa, demana la documentació als passatgers i després de verificar que no compleixen tots els requisits necessaris que calen per entrar al país, no poden fer-hi res i deixen entrar el vehicle.

Fa tres dies haurien estat retornats a França, però la policia ha suspès cautelarment les devolucions mentre el Ministeri de l'Interior no els digui com s'aplica la modificació de la llei que obliga a oferir un advocat i un traductor a l'estranger que és retornat. Aquesta llei va entrar en vigor fa una setmana.

De moment, la policia creu que les màfies no saben que es pot passar la frontera sense perill de ser retornat, perquè aquest mateix cap de setmana es detectaven tres autocars procedents de Romania que passaven per una carretera alternativa per entrar a Catalunya.

La subdelegació del govern assegura que és difícil que es produeixi un efecte crida, però falta saber què passarà quan romanesos i búlgars sàpiguen que es pot passar la frontera sense problemes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut