La Policia Nacional admet l'ús de bales de goma a l'aeroport, prohibides pel Parlament

El SEM va portar 24 ferits a centres sanitaris i els cossos policials van detenir 3 persones en les protestes per la sentència del judici del procés

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns l'actuació dels cossos policials per intentar frenar les protestes per la sentència del procés va acabar amb desenes de persones ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM.

Tot i la magnitud de les protestes, només es van detenir 3 persones, una a Mataró, una a Lleida i una altra a l'aeroport del Prat, on va haver-hi més gent concentrada i també més intervenció policial.

L'entitat Alerta Solidària assegura que només continua detinguda la persona de l'aeroport:

131 persones ateses pel SEM

El balanç del SEM per tot el dia ha estat de 131 assistències sanitàries, 115 d'elles a l'aeroport. 24 dels ferits ha calgut portar-los a centres sanitaris:


Un ferit per bala de goma a un ull

El cas més greu és el d'un jove que va resultar ferit en un ull molt probablement per una bala de goma o de foam.

L'Hospital de Bellvitge, on està ingressat, ho ha confirmat aquest matí, afirmant que les lesions que té són compatibles amb l'impacte d'un projectil d'aquesta mena.

En concret, han detallat que té un esclat del globus ocular, i malgrat l'operació que li han fet, ha acabat perdent l'ull.

També hi ha una altra persona ferida al crani per un projectil d'aquest tipus.


La Policia Nacional i les bales de goma

La Policia Nacional ha reconegut que, en les actuacions per fer fora els concentrats a l'aeroport, va disparar bales de goma, projectils que el 2013 el Parlament va prohibir utilitzar als Mossos d'Esquadra.

La prohibició es va establir després que una manifestant de la vaga general del 14 de novembre del 2012, Ester Quintana, perdés un ull per una bala de goma disparada pels Mossos.


Els Mossos acaten aquesta prohibició, i a l'aeroport van fer servir bales de foam, més toves però que també poden causar danys importants a les persones.


Reclamen que PN i GC tampoc facin servir bales de goma

Diverses entitats han criticat durament l'ús de bales de goma per part de la Policia Nacional. L'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la UB ho ha considerat "gravíssim".

També el centre de defensa de drets humans Irídia ho ha criticat durament.  Segons Anaïs Franquesa, advocada d'aquesta entitat, reclama que ni Policia Nacional ni Guàrdia Civil n'haurien de fer servir a territori català:

"El fet que el Cos Nacional de Policia en teoria no està subjecte a la resolució del Parlament, també ens preocupa, perquè al final el que està passant és que en gestió d'ordre públic a Catalunya s'estan utilitzant bales de goma, i això és el que la ciutadania va dir clarament que no havia de passar."


Roger Español, que va perdre un ull per una bala de goma disparada per la Policia Nacional durant el referèndum de l'1-O, també s'ha queixat que encara en disparin:

 


Per la seva banda, l'entitat Som Defensores ha denunciat que aquest dilluns hi va haver Mossos que van disparar bales de foam directament al cap d'alguns manifestants, un ús considerat molt irregular.

L'organització juvenil de l'esquerra independentista Arran ha reclamat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per l'actuació dels Mossos a l'aeroport:

 

 

 

Anar al contingut