Kolondár

La policia hongaresa deté durant 72 hores el director de la planta responsable del vessament tòxic

El director de la planta responsable del vessament tòxic a Hongria ha passat 72 hores retingut per la policia. Mentrestant, les autoritats treballen contra rellotge per enllestir el mur de contenció que eviti que la tragèdia es repeteixi. Segons els experts però, el vessament és ja inevitable perquè la bassa de residus que es va trencar la setmana passada és plena d'esquerdes i els murs acabaran caient. S'espera que el nou dic aturi els fangs que encara queden a l'embassament. El govern hongarès, per la seva banda, ha decidit nacionalitzar la planta.

Actualitzat
La tràgedia provocada arran del vessament de fang tòxic a l'Hongria, continua. En les últimes hores la policia hongaresa ha detingut el director de la planta responsable de la fuita durant 72 hores i el govern del país ha decidit nacionalitzar la planta.

A més, malgrat els esforços per evitar-ho, el risc d'un nou vessament continua viu. De moment, prop de 2.000 persones treballen contra rellotge per tenir acabat, aquest mateix dilluns, el dic de contenció, un mur de 25 metres d'amplada i 600 de llargada, que hauria d'evitar l'avanç del fang en cas d'un segon vessament. Un dic que seria menor que el de fa una setmana, i menys tòxic, però implica un altre perill: si el mur cedeix, podria afectar l'embassament contigu i, en aquest cas, els efectes serien de nou devastadors.

El risc d'un nou vessament

Les autoritats hongareses creuen els dits perquè això no passi, però donen per fet que el mur, amb una esquerda que ja arriba als 25 metres, cedirà tard o d'hora. El que intenten és que en aquest cas el vessament no sigui una riuada descontrolada, sinó que la nova fuita de fang tòxic es pugui desviar cap a terres ja contaminades.

Les autoritats, que no saben quan es podria produir aquest segon vessament, asseguren que "la gent no corre cap mena de perill", ja que el fang tòxic que queda a la bassa és molt més espès i, per tant, es mouria molt més lentament que en el primer vessament.

Responsabilitats i indemnitzacions

Des de l'opinió pública s'exigeixen responsabilitats i es reclama indemnitzacions per pal·liar l'abast de la tragèdia. El govern per la seva banda, apunta cap als responsables de la fàbrica d'alumini que podrien enfrontar-se a pagaments de més de 73 milions d'euros.

Mentrestant, cinc experts de la Unió Europea han arribat aquest dilluns a la zona per determinar l'abast de la tragèdia i avaluar l'ajut que necessita el país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut