Tsunami talla l'N-II després del desallotjament de l'autopista, amb 19 detinguts
La policia nacional francesa ha utilitzat gas pebre per desallotjar els manifestants (Reuters/Rafael Marchante)

19 detinguts en el desallotjament amb cops de porra i gas pebre del tall de Tsunami

El 18 detinguts a la part francesa ha sortit en llibertat al cap d'unes hores

RedaccióActualitzat

Desallotjament, aquest dimarts al matí, del tall de l'autopista a la frontera convocat per Tsunami Democràtic.

Minuts abans de la una del migdia continuaven les tasques de neteja de la calçada de l'A-9, en territori francès, al Pertús, i de l'AP-7 a la Jonquera.

 

 

A la Jonquera, a la mateixa hora, les grues acabaven de retirar vehicles de la calçada. 

 

 

A les dues del migdia, sis hores després de posar en marxa el desallotjament, a la part francesa encara es treballava per enretirar objectes i reparar les mitjanes desplaçades pels manifestants.

 

 

A la part catalana, en canvi, els Mossos estaven a punt per la reobertura de l'autopista, que finalment s'ha obert al trànsit poc abans de les 4 només en sentit sud i, tres quarts d'hora més tard, també en sentit nord. 

 

Talls a l'N-II

Passats dos quarts de dotze ja no quedaven manifestants a l'autopista

 

 

En canvi, a la mateixa hora, responent a una convocatòria que Tsunami Democràtic havia fet a les deu del matí, un grup de persones ha tallat la carretera N-II.

 

 

El tall de l'N-II ha estat breu, tanmateix. Ha durat uns minuts, perquè a la zona s'hi han desplegat efectius de la Guàrcia Civil, que han desallotjat els manifestants de la calçada. 

Les persones que protestaven s'han concentrat llavors en un aparcament al costat de la carretera, i després, arran d'una nova intervenció dels agents de la Guàrdia Civil, s'han dispersat a l'interior del nucli urbà de la Jonquera.

El trànsit a l'N-II, de tota manera, continuava presentant retencions.

 

 

Abans de la una, però, un miler de manifestants convocats per Tsunami han tornat a tallar l'N-II en un altre punt, a tocar del pavelló de la Jonquera.

 

 

La policia ha mirat d'encapsular els manifestants per posar fi a aquest joc del gat i la rata. No ha aconseguit evitar aquest segon tall, però.

 

 

Els manifestants han aprofitat per dinar i per esperar, festivament, noves indicacions de Tsunami Democràtic. El tall no s'ha aixecat fins a les 5 de la tarda. 

 

 

A partir de les dues, un operatiu conjunt dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil han començat a retirar els objectes col·locats pels manifestants enmig de l'N-II.

 

 

Moment de perill quan un moment no s'ha aturat

Cap a les tres de la tarda s'ha viscut un moment de tensió i perill quan un camió ha decidit no aturar-se davant dels manifestants que tallaven l'N-II.

Les persones que eren al mig de la via semblava que no tenien temps material d'apartar-se i per uns instants semblava que hi hauria una tragèdia.

 

 

Els agents de policia que envoltaven els manifestants també els han protegit i han intentat fer desistir el camioner, que ha aconseguit passar, sense causar cap ferit, però ha estat detingut uns metres més endavant.


Desallotjament a partir de les vuit

L'operatiu de desallotjament del tall a la frontera convocat per Tsunami Democràtic ha començat a les vuit del matí, ja amb llum de dia.

Hi hagut 19 persones detingudes: 18 per part de la policia francesa i una per part dels Mossos d'Esquadra.

Al vespre, els 18 detingus a França han quedat en llibertat, segons ha informat Tsunami Democràtic a travès del seu compte a Twitter.

A les onze, tres hores després de l'inici del desallotjament, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que havia atès sis persones ferides lleus. Cinc han estat ateses in situ, i una altra ha estat traslladada a un centre hospitalari.

 

 

La xifra és molt diferent de la facilitada per Sanitaris per la República, que parla de 125 invervencions. La majoria, però, per atendre persones afectades als ulls pel gas pebre.

 

Efectius del CRS de la Policia Nacional francesa, de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra conversen a la frontera mentre operaris comencen a netejar la calçada d'objectes 

 

L'operatiu ha estat coordinat des de banda i banda de la frontera, amb intervenció dels cossos policials de França i Espanya.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a TV3 que l'operatiu de la part espanyola, conjunt amb la Guàrdia Civil, s'ha fet sota comandament de la policia catalana.

 

 

Poc abans de les onze del matí, l'escenari instal·lat enmig de la calçada ja estava gairebé desmuntat del tot. La zona, francesa, de l'escenari cap al nord, ja estava buida de manifestants.

 

 

Triple cordó policial

Un cordó de la Policia Nacional francesa protegia el desmuntatge de l'escenari i delimitava l'extrem nord de la mobilització. 

Més al sud, a la Jonquera, 51 persones han retirat el seu vehicle i una dotzena més els ha retirat la grua. 

A l'extrem sud hi actua un cordó dels Mossos d'Esquadra, per aconseguir que els manifestants que quedaven a l'autopista l'abandonessin per un camí que condueix fins al Pertús.

Enmig dels dos cordons, un dispositiu conjunt de Mossos i Guàrdia Civil impedeix que nous manifestants s'acostin a la zona.

 

 

Passat un quart de dotze, la policia francesa ha informat que la reobertura de l'autopista a la frontera no trigaria a fer-se. En aquell moment ja gairebé no quedaven manifestants a la calçada.


Operatiu des del Pertús

El desallotjament ha començat al Pertús, al costat nord del tall, quan efectius dels CRS, els antiavalots de la Policia Nacional francesa, han començat a retirar un per un els manifestants que estaven asseguts enmig de l'autopista francesa A-9.

En aquest punt hi ha hagut alguns cops de porra i mètodes com tapar el nas dels manifestants per obligar-los a moure's.

 

(Reuters/Rafael Marchante)


Per fer moure a la gent, la policia francesa també ha utilitzat gas pebre.

 

(Reuters/Rafael Marchante)

 

(Reuters/Rafael Marchante)

 

Alhora, nombrosos efectius del CRS han començat a avançar en direcció sup per fer recular els manifestants cap a la zona on hi ha l'escenari.

 

 

(Reuters/Rafael Marchante)


A la banda sud, mentrestant, altres manifestants acumulaven més material al mig de la calçada, a l'AP-7, per dificultar el desallotjament.

 

 

Un helicòpter de la Guàrdia Civil sobrevolava la zona.

 

 

Al cap d'una hora d'haver-se posat en marxa des de l'extrem nord del tall, a les nou del matí tocades, els CRS, empenyent progressivament els manifestants, han arribat a l'escenari instal·lat al mig de l'autopista, a tocar de la ratlla de la frontera.

 

 

 

Per megafonia, s'ha demanat als manifestants que abandonessin la via. Alguns s'han enfilat pels turons dels voltants de l'autopista. 

 

 

Mentre la situació semblava estancar-se al voltant de la frontera, alguns efectius han començat a enretirar objectes que bloquejaven la calçada.

 

 

Arribats a aquest punt la situació ha quedat aparentment estancada.

 

 

 

 

Passades les deu del matí la Guàrdia Civil ha intervingut per primer cop sobre el terreny per desallotjar la gent dels voltants de l'autopista.

 

 

El tall de l'autopista afecta la via alternativa que comunica França i Espanya en aquest punt de la frontera, la N-II, també col·lapsada.

 

Cua de camions a la N-II, en direcció a la Jonquera, després de la sortida Figueres Sud de l'AP-7

 

Operació coordinada a banda i banda de la frontera

A primera hora del matí els efectius de la policia francesa ja estaven en situació al costat nord del tall, al Pertús.

 

 

Passats dos quarts de vuit, desenes d'agents antiavalots de la Gendarmeria francesa s'han acostat als manifestants.

 

A la mateixa hora, al sud, els Mossos arribaven al quilòmetre zero.

 

 

Un equip de mediació de la policia catalana s'ha acostat als manifestants.

 

 

En la mediació amb els Mossos d'Esquadra hi ha intervingut Marta Rosique, diputada d'ERC al Congrés dels Diputats. 

 

 

Rosique ha mirat d'establir un marge de temps per al desallotjament dels cotxes que bloquegen l'autopista. La resposta dels Mossos ha estat que les persones que tenien vehicles al mig de la via tenien una hora per desallotjar. Si no, han explicat, els vehicles seran retirats per la grua i hauran de pagar una multa de 600 euros.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésMobilitatTsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut