La policia dispara per primer cop contra un manifestant a Hong Kong

La violència al carrer a l'excolònia britànica coincideix amb la fastuosa celebració del 70 aniversari de la República Popular de la Xina
La policia dispara per primer cop contra un manifestant a Hong Kong

La policia dispara per primer cop contra un manifestant a Hong Kong

La violència al carrer a l'excolònia britànica coincideix amb la fastuosa celebració del 70 aniversari de la República Popular de la Xina
Actualitzat
TEMA:
Hong Kong
El jove ferit greu per un tret de la policia, a terra després de rebre l'impacte
El jove ferit greu per un tret de la policia, a terra després de rebre l'impacte

La violència a Hong Kong ha pujat un grau més, aquest cop, substancial: hi ha hagut el primer ferit de bala en estat crític per un tret amb munició real de la policia. Això, en mig d'una jornada de protesta amb desenes de detinguts, gas lacrimogen i barricades en flames.

Fins ara s'havien produït casos de trets a l'aire, però aquest dimarts els vídeos a les xarxes socials han mostrat l'evidència, el manifestant ferit al pit s'ha desplomat en rebre el tret a poquíssima distància, pràcticament a boca de canó.

En els vídeos es veu com un policia dispara al manifestant en el moment que aquest l'anava a agredir amb un pal.

 

 


La superintendent de la policia de Hong Kong ha assegurat que "la policia no volia que ningú resultés ferit; estem molt tristos per això".

Però Human Rights Monitor de Hong Kong, una organització local de vigilància dels drets humans, considera que la resposta de l'agent "no ha estat apropiada" i que "la policia hauria de rebaixar la tensió en lloc de pujar el nivell de risc".

Ha estat un incident que molts esperaven que tard o d'hora arribaria en un clima de violència cada cop més extrema, tant per part dels manifestants com en les intervencions policials.

 

Les protestes s'han repetit durant quatre mesos. Van començar per una polèmica proposta de llei d'extradició, però s'han convertit en un moviment a favor de la millora dels mecanismes democràtics que regeixen aquesta excolònia britànica enfront de l'autoritarisme de Pequín.

Els enfrontaments amb la policia s'han tornat cada dia més habituals.

I aquestes violentes mobilitzacions contra la Xina passen en un dia especialment simbòlic, el setanta aniversari de la República Popular. Precisament, la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam, no era avui al territori autònom sinó a Pequín.

El ferit de bala posa en dubte la seva capacitat i la de Pequín de gestionar una crisi que desafia l'autoritat del líder de la nova gran potència.

 

A la capital xinesa, Xi Jinping ha presidit els fastos d'aquest setanta aniversari des de la tribuna de la porta de Tiananmen on Mao va proclamar la República Popular. Ha estat la desfilada més gran de la seva història per commemorar la fundació de la República Popular i reforçar el lideratge de Xi Jinping i del partit comunista.

70 anys després, Xi Jinping s'ha adreçat al món com a líder de la gran superpotència emergent.

"Avui una Xina socialista s'aixeca orgullosa a l'est del món i cap força pot canviar la posició de la nostra gran pàtria. Cap força pot aturar el poble xinès ni la població xinesa."

Xi Jinping ha exhibit força amb 15 mil soldats, 570 blindats, més de 160 caçabombarders i, sobretot, l'aparició de nous avenços tecnològics de la indústria de defensa xinesa, com el míssil DF41, capaç d'atacar en qualsevol punt del món. Tot un desafiament estratègic a la primera potència mundial, els Estats Units.


Xi exhibeix múscul però també, per primer cop, han desfilat milers de cascos blaus xinesos, signe de la voluntat de la Xina d'aparèixer com una potència responsable en l'escena internacional.

 

S'ha mostrat fervor cap al líder i orgull nacional d'haver passat de país gegant però pobre, sotmès per les potències colonials, a gran potència capaç de disputar la supremacia mundial als Estats Units.

 

 

ARXIVAT A:
Hong Kong Xina Drets humans

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS