Una noia de 19 anys i dos homes, de 28 i 49, són les tres víctimes del tiroteig en el tramvia d'Utrecht (Reuters)
Una noia de 19 anys i dos homes, de 28 i 49, són les tres víctimes del tiroteig en el tramvia d'Utrecht (Reuters)
Utrecht

La policia deté dues persones més possiblement relacionades amb el tiroteig d'Utrecht

Una carta i el fet que no s'ha trobat cap relació entre l'autor i les víctimes, revifa la hipòtesi del mòbil terrorista, segons la fiscalia i la policia

Judith CasaprimaActualitzat

La policia holandesa ha detingut dues persones més en relació amb el tiroteig que hi va haver dilluns a la ciutat d'Utrecht i que va causar la mort de 3 persones i ferides a 5 més, segons fonts de la policia.

La policia va informar a la nit que, a banda de l'autor dels trets, Gokmen Tanis, un home de 37 anys d'origen turc, també havia detingut dues persones més, dos homes d'Utrecht de 23 i 27 anys. No es descarta el mòbil terrorista.

 

Mòbil familiar o terrorista?

Però la policia no ha establert, de moment, cap relació entre el tirador i les víctimes i per tant no descarta el mòbil terrorista de l'atac, segons afirma la policia.

Una carta trobada en el cotxe que Gokmen Tanis va robar per fugir sembla una de les pistes que sosté l'hipòtesi del mòbil terrorista, tot i que no es descarten altres motius que també s'estan investigant.

El comunicat policia emès aquest dimarts també informa que, en el moment de la detenció de Gokmen Tanis, se li va trobar una arma de foc. La policia ha fet escorcolls en diversos punts de la ciutat i relacionats amb els detinguts. 

La policia ha identificat les tres persones mortes en el tiroteig. Les víctimes són una dona de 19 anys de VIanen, i dos homes d'Utrecht de 28 i 49 anys. Entres les 5 persones ferides, tres estan en estat greu: una dona de 20 anys d'Utrecht, una altra de 21, de Nieuwegein. i un home de 74 anys de De Meern.

 Es manté la vigilància policial en les zones properes a l'atemptat.

Flors en record de les víctimes del tiroteig en el tramvia d'Utrecht (Reuters)

 

Interrogatòris

La sospita d'una motivació familiar la va apuntar aquest dilluns l'agència oficial turca, el país d'origen del detingut, per declaracions del seu entorn familiar.

El principal fiscal d'Utrecht, Rutger Jeuken, va dir després de la detenció que l'atac podria haver estat per "motius familiars" i l'agència estatal de notícies Anadolu de Turquia, citant familiars del detingut, va dir que havia disparat contra un familiar al tramvia i que després havia disparat contra altres persones que van intentar ajudar-lo.

La policia continua aquest dimarts els interrogatoris als tres detinguts.

"Pel que fa als tres sospitosos detinguts en relació amb l'incident de trets a la plaça 24 d'octubre a Utrecht:  Aquestes tres persones segueixen sent detingudes i continuen sent sospitosos."

La policia ha interrogat amics i coneguts de Tanis, que el descriuen com una persona "poc estable" i amb "problemes psicològics", segons publica l'agència Efe. També han explicat que des de fa 2 anys, després de divorciar-se, ha tingut etapes en què "era molt religiós, practicant i es va deixar créixer la barba", però després canviava i "només es dedicava a prendre alcohol".

El germà de Tanis, que també ha estat interrogat, ha dit a la policia que ha tingut relació i activitat amb algun moviment salafista, i, segons els serveis secrets holandesos, va lluitar a Txetxènia amb un grup jihadista i ha compartit a la xarxa alguns textos en què es qualifica de "maleïts" demòcrates i ateus.

 

La fotografia de Gokmen Tanis, difosa per la policia, va ajudar a la seva detenció

 

La policia ha confirmat que el detingut té almenys 9 antecedents penals des del 2012 per "delictes comuns". Fa dues setmanes va haver de declarar davant del jutge per tres casos: per robatori de bicicletes al carrer, per l'atracament a una botiga de bicicletes i pel cas d'una violació i maltractament a una dona, delicte pel qual va estar detingut 6 setmanes.

 

No es descarta el terrorisme

Malgrat rebaixar el nivell d'alerta després de la detenció, encara se n'investiga la motivació. Les autoritats holandeses intenten esbrinar si el tiroteig és un atemptat terrorista, una hipòtesi que no s'ha descartat segons ja confirmava, dilluns a la nit a la televisió holandesa, Rob van Bree, cap de la Unitat d'Operacions Central dels Països Baixos.

"Encara no estem segurs si hi ha una relació entre l'autor i les víctimes. Mantenim tots els escenaris oberts ".

 

El primer ministre holandès, Mark Rutte, en el seu comunicat oficial de condol també s'expressava en aquest sentit.

"Hi ha hagut un atac a Utrecht, literalment al cor del nostre país. El sospitós ha estat detingut. Hi ha moltes preguntes i rumors, i els motius de l'atac encara no són clars."

 

 

Dol i banderes a mig pal

Els Països Baixos estaran de dol, avui, dimarts, amb les banderes a mig pal. La campanya per a les eleccions provincials per al Senat s'ha suspès un dia, però els comicis se celebraran dimecres, tal com estava previst.

També ha expressat el seu condol i el suport a les víctimes i els familiars l'alcalde de la ciutat, Jan van Zanen.

 

"Simpatitzem amb les famílies de les víctimes, els ferits i totes les persones que van estar involucrades en l'incident de trets aquest matí. Ens mantenim ferms i donem suport als que ploren."

L'ajuntament ha obert un servei d'atenció a les víctimes i de suport a tots els ciutadans arran del tiroteig.

 

Els equips forenses treballant en el lloc on es va detenir Tanis (Reuters)

 

L'ajuntament també ha obert un registre per a les persones que vulguin expressar el seu condol o alguna denuncia sobre els fets, a les oficines municipals i del barri.

 

ARXIVAT A:
TerrorismePolicial
Anar al contingut