Barcelona

La policia creu que ETA encara té diversos comandos operatius i que una part dels dirigents és a Veneçuela

El govern insisteix que som davant d'una ETA més debilitada que mai. Fonts de TV3 asseguren que la banda encara té un nombre considerable d'efectius, malgrat que estan en més males condicions i els costa més coordinar-se. La policia pensa que ETA encara té diversos comandos operatius i que una part dels dirigents actua des de Veneçuela.

Actualitzat
Fonts policials calculen que, actualment, ETA la form un col·lectiu d'unes 400 persones. L'Ertzaintza sap que unes 300 han abandonat, en els últims anys, els seus domicilis al País Basc i que se'n poden haver anat clandestinament a França. La resta calcula que s'està en altres països, sobretot sud-americans, com ara Veneçuela, que refugia membres amb capacitat per prendre decisions.

Les desavinences internes i les detencions successives dels caps polítics i militars han suposat una desfeta per a l'organització. En especial, la captura de Mikel Kabikoitz Carrera. Segons les mateixes fonts, guanya pes la possibilitat que el cap de l'aparell polític sigui Iratxe Sorozabal, la dona a qui s'atribueix la lectura d'aquest últim comunicat. Sorozabal té 38 anys i és militant des dels anys 90.

Segons ha pogut saber TV3, ETA es continua finançant a través de l'"impost revolucionari", que, tot i les dificultats de l'organització, hauria aconseguit apujar les quantitats i ampliar la xarxa d'empresaris extorsionats. Això permetria mantenir alguns comandos operatius. Fonts de la lluita antiterrorista investiguen si conserva els de Navarra, Biscaia, Guipúscoa o Madrid.

Des de la intervenció de Portugal, on es van localitzar 1.500 quilos d'explosius, ETA ha canviat el sistema de comunicacions internes. Ha deixat de banda els telèfons mòbils i hauria tornat al correu tradicional. Com a moviment assembleari que és, la presa de qualsevol decisió amb aquest sistema es converteix en un procés lent i llarg. Actualment, aquesta seria la dificultat principal que en condiciona el dia a dia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut