Barcelona

La policia científica dóna per fet que l'explosió va ser premeditada

Cada cop va prenent més força la hipòtesi que la tercera víctima mortal de l'explosió de dilluns a la Verneda sigui la dona que vivia al pis on es va produir la deflagració i que havia de ser desnonada. Les investigacions encara estan obertes a l'espera de tenir els resultats de les proves d'ADN, però es dóna per fet que l'explosió no va ser només a causa del gas. Els Mossos d'Esquadra apunten a la combinació de líquid inflamable i gas com a origen de l'explosió, cosa que donaria força a les conjectures que assenyalen que la deflagració va ser provocada. El sinistre va causar tres morts i tretze ferits, un dels quals greu.

Actualitzat

La policia científica dóna per fet que l'explosió del pis d'Anna Moreno no va ser únicament provocada pel gas, sinó que també hi va actuar algun líquid inflamable, com gasolina o dissolvent. Se sap segur que la xarxa de gas natural estava en bon estat i, per tant, es descarta una fuita. D'aquesta manera, doncs, es confirmaria la premeditació de l'explosió. La policia treballa amb la hipòtesi que la dona que ahir havia de ser desnonada del seu pis provoqués l'explosió, tot i que la policia encara investiga si el cos de la tercera víctima correspon a aquesta veïna.

Els veïns de l'edifici afectat ahir per una explosió han pogut accedir aquest matí als seus domicilis. Acompanyats pels bombers, la quarantena de persones desallotjades han pogut recollir algunes de les seves pertinences, després d'una primera nit fora de casa, allotjats a casa de familiars o en hotels facilitats per l'Ajuntament de Barcelona.

Es calcula que els veïns no podran tornar a casa seva almenys durant una setmana. Aquest és el temps mínim que es trigarà a restablir els serveis de llum, aigua i gas a l'edifici sinistrat, situat al número 139 del carrer Andrade, al barri de la Verneda. Malgrat que la primera planta va quedar completament destrossada a causa de l'explosió i el posterior incendi, la finca no té danys estructurals.

Pel que fa als veïns ferits en l'incendi que havien estat hospitalitzats, tots han estat donats d'alta, excepte la dona ferida més greu, que es recupera a la unitat de cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Aquest dimarts es fan les proves d'ADN per identificar definitivament els tres cossos. Sembla clar que dos dels cadàvers corresponen als germans que vivien just al pis del costat del que va esclatar, mentre que el tercer cos podria ser el d'Anna Moreno, la inquilina que havia de ser desnonada per impagament.

La inquilina va escriure una carta dient que estava "desesperada"

La inquilina del pis on es va produir l'explosió, Anna Moreno, assegurava en una carta al director que "El Periódico de Catalunya" va publicar divendres passat que estava a punt de ser "desnonada per no haver-li pagat al propietari els impostos (IBI)". A la carta, Anna Moreno, manifesta que està "desesperada", denuncia que "aquest és un cas típic de mòbing immobiliari" i demana que "algú hi intervingui perquè no es produeixi aquesta injustícia". Es dóna la circumstància que els propietaris del seu pis són el seu cunyat i la seva germana, segons ha pogut saber el 3cat24.cat a través d'un usuari que ha enviat una resolució judicial sobre el conflicte entre els propietaris i la inquilina.

A la carta, diu també que "el govern gratificarà [el propietari del pis] amb 6.000 euros perquè torni a llogar el pis i pugui actualitzar-li la renda al nou inquilí". "A mi va intentar desnonar-me cinc vegades i no ho va aconseguir perquè estava a l'atur. No era al meu domicili. Estic desnonada per edicte. No es van exhaurir les vies de notificació."

Moguda per la "desesperació", Anna M. escriu a la carta: "Hauria d'haver deixat que el meu ex em matés a cops, perquè és pitjor el maltractament de l'administració que el que reps de portes endins".

Alguns veïns han explicat que la dona, que era aficionada al tarot, mantenia una relació problemàtica amb la resta de persones que viuen a l'immoble i es negava sistemàticament a fer cap reforma a l'edifici. A més, han afegit que de vegades feia coses estranyes, com, per exemple, segons un testimoni, posar oli amb sal als passadissos de l'escala per espantar els esperits.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut