Els dos adolescents discutint just abans de passar als cops

La policia atura una baralla, només emmanillen el noi negre i el vídeo indigna als EUA

Les autoritats investiguen l'actuació policial per determinar si es tracta d'una acció racista dels agents

RedaccióActualitzat

La policia de Nova Jersey ha obert una investigació interna després de la difusió d'un vídeo a les xarxes socials que s'ha fet viral. La investigació ha de determinar si l'actuació de dos agents en una baralla entre adolescents en un centre comercial es pot qualificar d'acte racista i violent. 

En el vídeo s'hi veuen dos adolescents discutint de forma encesa en un centre comercial. Un és blanc i l'altre és negre. La discussió puja de to i arriben a les mans. Tant l'un com l'altre es claven cops de puny, puntades de peu i acaben a terra. El blanc queda damunt de l'altre quan arriben dos agents de la policia, que els separen. En comptes de mantenir-los separats i esbrinar què ha passat, els dos agents es llancen damunt del noi negre, que ha quedat a terra, i el redueixen i emmanillen violentament. El blanc, el deixen tranquil, ni el redueixen ni l'immobilitzen. 

L'adolescent negre ha declarat a la cadena ABC que els dos policies l'havien placat i que un dels dos li havia posat el genoll al coll abans de posar-li les manilles.

"Mentre un dels agents em posava el genoll al damunt i em posava les manilles, l'altre noi es quedava assegut al sofà tan tranquil observant tota l'escena."

Sobre la intervenció dels agents, el governador de Nova Jersey, Phil Murphy, s'ha mostrat profundament avergonyit per una acció que "sembla un acte racista". 

El Departament de Policia de Bridgewater, el municipi on ha tingut lloc l'incident, ha hagut de sortir al pas de les moltes crítiques rebudes a les xarxes socials per l'acció racista dels seus dos agents. Reconeixen que aquest vídeo ha molestat els membres de la comunitat i demanen una investigació d'Afers Interns.


Combatre el racisme policial des de dins

Des de l'assassinat de George Floyd, el 2020, a mans d'una policia blanc, la violència policial contra els negres s'ha convertit en una qüestió d'estat. La mort de Floyd va provocar una onada de fortes protestes racials als Estats Units i arreu del món amb el naixement del moviment Black Lives Matter.

Diversos actors socials i estaments judicials van demanar un canvi en la legislació per poder combatre els actes violents i racistes per part dels cossos policials. Molts ajuntaments progressistes van engegar reformes policials destinades a tenir uns agents i uns departaments de seguretat ciutadana més responsables i curosos.

Aquesta nova estratègia pretén que els cossos policials deixin de castigar i perseguir sistemàticament més els negres i llatins que els blancs. 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsRacisme
Anar al contingut