Berlín

La polèmica per la pertinença a les SS de Gunter Grass avança la sortida a la venda de les seves memòries

Des d'avui ja es pot trobar a les llibreries alemanyes el llibre de les memòries de Gunter Grass, tot i que el seu llançament no estava previst fins d'aquí a dues setmanes. Sembla que la polèmica per la pertinença a les SS del Nobel de Literatura ha provocat l'avançament de la sortida a la venda de l'obra. Els més crítics, però, diuen que tota aquesta polèmica ha estat, de fet, una promoció del seu llibre.

Actualitzat
El dia 1 de setembre s'havien de posar a la venda les memòries de l'escriptor alemany Günter Grass, però hi ha hagut canvi de calendari. La polèmica desfermada per la confessió del Premi Nobel d'haver format part de les Wafen SS hitlerianes ha fet avançar l'aparició del llibre i des d'avui ja està a totes les llibreries d'Alemanya.

"Pelant la ceba" és el títol del nou llibre de Grass, en què el premi Nobel explica que va entrar al braç armat de les SS amb 17 anys, però que no va disparar mai ni un tret i que el seu pas pel grup paramilitar va consistir en entrenaments fins que el van detenir les tropes nord-americanes. La pertinença de l'escriptor a l'exèrcit alemany era coneguda, però l'autor de la novel·la "El timbal de llauna" no havia parlat mai de les SS. No obstant, aquesta informació sempre ha estat dins d'una carpeta de l'arxiu militar d'Alemanya de Berlín.

Günter Grass, de 78 anys i premi Nobel de Literatura, és un dels intel·lectuals de referència de l'esquerra alemanya. Al seu país hi ha qui diu que la polèmica ha estat una campanya publicitària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut