Morante de la Puebla, torejant el toro anomenat "Feminista" (Efe / Paco Paredes)
Gijón

La polèmica pels noms dels toros "Feminista" i "Nigeriano" deixa Gijón sense corrides

L'alcaldessa assegura que era una decisió que ja preveia prendre, però ara s'ha precipitat

Laura GalánActualitzat

"S'ha acabat la fira taurina", ha sentenciat l'alcaldessa socialista de Gijón, Ana González. A la plaça de toros d'El Bibio d'aquesta ciutat asturiana no s'hi tornarà a fer més la Fira de Begoña. L'Ajuntament no li renovarà la concessió després que diumenge s'hi van torejar dos toros amb els noms de "Feminista" i Nigeriano".

Els noms dels dos animals, de la ramaderia Daniel Ruiz, van aixecar una onada de protestes per part d'associacions feministes i animalistes.

La Plataforma Feminista d'Astúries ha fet públic un comunicat en què defensa que "torturar un animal fins a matar-lo exigeix desconnectar-se d'un munt de sentiments, com l'empatia (...) Implica sadisme (...) no sentir pena, no sentir llàstima, no sentir amor". I es pregunta: "Potser són aquests els comportaments que promou el feminisme?" "Més aviat tot el contrari", conclou.

La decisió d'acabar amb les corrides en aquesta plaça ja estava prevista, però ara s'ha precipitat.

L'alcaldessa assegura que no es poden fer servir els toros per "desplegar una ideologia contraria als drets humans". Ha afegit que "una ciutat que creu en la igualtat de dones i homes, que creu en la integració, en les portes obertes a tothom, no pot permetre aquesta mena de coses".

Ana González ha explicat que la idea ja era acabar amb la concessió de la plaça de toros però que els fet de diumenge han avançat la decisió.

Per això, l'ajuntament no concedirà una tercera pròrroga de la concessió firmada el 2016 ni traurà una altra convocatòria, una decisió durament criticada per l'oposició municipal i el sector taurí.


Queixes del sector taurí

El president de la Fundació Toro de Lidia, Victorino Martín, ha lamentat "profundament" el "greu desconeixement en matèria taurina de l'alcaldessa. "Dir un toro d'una manera o d'una altra no significa que s'hagi de matar el nom al qual representa, en aquest cas Feminista i Nigeriano", defensa. "Nosaltres, els ramaders, posem primer els noms a les mares i després es masculinitza per donar-lo als fills, als toros que es toregen a plaça".

Per ell, la decisió de l'alcaldessa és "una bogeria, una aberració i una excusa barata per atacar-nos. Una persecució que portem patint en els últims anys per part d'alguns dirigents polítics".

Julián López 'El Juli' torejant el Nigeriano diumenge passat a la plaça de topos de Gijon (Efe/Paco Paredes)

Martín ha dit que espera que l'alcaldessa "s'ho repensi" i, si no, aniran a la justícia per defensar un espectacle que, diu, "és legal" i que està reconegut com a patrimoni cultural immaterial.

El matador de toros Julián López "El Juli", que va torejar la tarda de la polèmica a Gijón el toro anomenat Nigeriano, ha demanat a l'alcaldessa des d'Instagram que "es deixi em pau la tauromàquia". I ha exigit: "Que rectifiqui i demani perdó per la seva incultura i desconeixement"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El Juli (@eljulioficial)

Els grups municipals del Partit Popular, Ciudadanos, Foro i Vox han criticat el "sectarisme" de l'alcaldessa, mentre que Podemos ha celebrat la decisió de l'ajuntament.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut