Madrid

La poesia de Joan Margarit a la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid

L'escriptor i poeta Joan Margarit, Premi Nacional de Poesia 2008, serà el protagonista de la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid, que aquest any repartirà per 14 seus i institucions fins a 40 activitats com lectures, concerts o exposicions al voltant de la festa del llibre. La setmana se celebrarà entre el 20 i el 26 d'abril.

Actualitzat
"Els poetes partim de la gosadia per convertir-la en humilitat", recordava Margarit quan ha acudit a la presentació dels actes al centre Cultural Blanquerna de la Generalitat, acompanyat per José Cuervo, delegat del govern català; Jose Bargalló, director de l'Institut Ramon Llull, i Conrado Celso, director comercial de Caixa Catalunya, que patrocina la Setmana.

Hi han estat també Mario Gas, director del Teatro Español, i l'actor Juan Echanove com a autors -amb Vicky Peña- d'una dramatització de poemes d'autors catalans que es farà el 14 d'abril en aquest espai, com a acte inaugural.

L'espectacle vol posar en relleu "el fèrtil intercanvi" existent -per traduccions del castellà i el català- a través de poemes de 25 autors com Carner, J. V. Foix, Joan Salvat-Papasseit, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Gabriel Ferrater, Blai Bonet, Vicent Andrés Estellés, Pere Quart, Joan Brossa, Jordi Sarsanedas i Maria-Mercè Marçal, entre d'altres.
Echanove s'ha referit a l'art de recitar poesia i ha expressat el seu desig que la velocitat dels temps actuals cedeixi cap a la serenitat que requereix llegir-la i recitar-la.

Per a la clausura, el dia 26, el Círculo de Bellas Artes acull l'espectacle "Paraula de Jazz," amb el poeta Pere Rovira i un trio de jazz dirigit per Perico Sambeat. Els dos actes són gratuïts prèvia confirmació per internet. Nombroses entitats i institucions s'han sumat aquest any amb les seves produccions a la iniciativa de la Setmana de la Cultura Catalana i Sant Jordi 2009, que té la col·laboració especial de l'Institut Ramon Llull.

La presentació de l'edició castellana de "Solitud", de Víctor Català, o un homenatge al poeta eivissenc Marià Villangómez, amb lectures que inclouen diversos autors balears actuals, són actes que organitza l'Institut, el director del qual ha subratllat la celebració de la setmana a 22 ciutats de 13 països, i n'ha destacat les de Madrid, Londres, Nova York, Berlín i París.

Bargalló ha expressat la seva satisfacció pel fet que a la capital nord-americana es repeteixi, ara amb l'actriu Jessica Lange, la lectura del llibre "La plaça del Diamant" de Mercè Rodoreda, amb la qual Ana Belén va iniciar en el seu moment la Setmana a Madrid. La Residencia de Estudiantes, l'Institut Cervantes, la Biblioteca Nacional, el Centre Cultural Blanquerna i la llibreria Rafael Alberti són alguns dels locals on tindran lloc les lectures, concerts, exposicions, presentacions de llibres, arts escèniques, conferències i contacontes que es presenten, així com també la Casa Àrab o la Casa d'Amèrica

Margarit s'ha confessat "especialment il·lusionat" amb el pelegrinatge que emprendrà aquests dies pels diferents centres culturals de Madrid com ara la Residència d'Estudiantes, "lloc que ha sabut conservar els seus mobles, el seu estil i la seva cultura", o l'Institut Cervantes, que abans d'existir el Ramon Llull li va servir com a vehicle per recitar els seus poemes fora d'Espanya i on viurà un moment "molt especial" amb la trobada amb els seus traductors.

A la Biblioteca Nacional, el crític Jordi Gracia, especialista en la postguerra i el franquisme, farà un duet amb el poeta català, que comentarà la seva biblioteca, així com aquesta "gosadia necessària -segons ha dit- per començar a escriure, quan darrere hi ha un passat que va d'Homer a la Biblioteca Nacional".

Amb Luis Antonio de Villena, Margarit presentarà a Blanquerna els seus últims llibres, "Misteriosament feliç" i les "Noves cartes a joves poetes", i participarà a la llibreria Alberti en un trobada amb els seus lectors. El poeta ha recomanat en especial l'espectacle de música i poesia de la clausura, amb "un esplèndid trio de saxo, contrabaix i piano", i que ha qualificat com "una autèntica festa".
Anar al contingut