Barcelona

La pobresa infantil a Barcelona augmenta un 46% en tres mesos

La pobresa infantil a Barcelona i la seva àrea ha augmentat un 46% des de finals de juny fins a mitjans de setembre. Són dades del programa Proinfància de la Fundació La Caixa. Un programa que atenia a finals de juny prop de 13.000 infants, mentre que a mitjans de setembre el nombre havia augmentat fins a gairebé 19.000. Una de cada vuit famílies d'aquests nens té feina però no pot fer front a l'alimentació i altres necessitats dels seus fills. La meitat dels nens atesos són de famílies monoparentals i set de cada deu han nascut a l'estat espanyol. La resta són originaris del Marroc, l'Equador i Bolívia.

Actualitzat
Arreu de l'Estat, la demanda d'ajudes per a nens en risc d'exclusió social del programa contra la pobresa infantil que gestiona l'Obra Social "La Caixa" en deu ciutats espanyoles s'ha incrementat en un 20% els últims tres mesos a causa de la crisi, que també ha fet aparèixer un nou tipus de pobres.

El programa, amb una mica més d'un any de vida, ha arribat a 82.920 nens i 195.557 familiars de Barcelona, Bilbao, les Illes Balears, les Illes Canàries, Madrid, Màlaga, Múrcia, Saragossa i Sevilla. En xifres, la fundació ha ajudat a tirar endavant, a finals del mes de setembre passat, a 82.920 nens, davant les 69.592 als quals prestava suport a finals de juny.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes són famílies monoparentals, ja que solen ser dones soles amb nens al seu càrrec i que representen el 45,5% d'aquest col·lectiu. Les famílies nombroses, que tenen tres fills o més, suposen un 28,3% del total que rep ajudes. La majoria de nens als quals es presta ajuda (el 78,3%) han nascut a Espanya, seguits dels nascuts al Marroc, l'Equador o Bolívia, mentre que gairebé un 40% de les famílies que es beneficien del programa tenen caps de família nascudes a Espanya.

Les ajudes es tradueixen normalment en reforç educatiu, suport psicològic, atenció al menor a domicili, colònies i campaments infantils, encara que també s'ofereix alimentació i productes d'higiene fins als 3 anys, i equipament escolar, ulleres o audiòfons per als més grans, si és necessari. 

El 43% de les famílies ateses no tenen feina i el 37% es troben en una situació de temporalitat. El 12,8% dels caps de família de les llars que perceben ajudes tenen un contracte indefinit, però la remuneració que perceben és tan baixa que no poden sortir de la pobresa.

La crisi actual ha provocat també un increment de l'anomenada "pobresa sobrevinguda", que afecta famílies en les quals l'únic dels progenitors que treballava s'ha quedat a l'atur i de cop s'han trobat tots dos en una situació de risc d'exclusió social.
Anar al contingut