Barcelona

La pobresa creix i es cronifica: 1 de cada 4 catalans, en risc d'exclusió

Són xifres de les entitats socials, que asseguren que en el cas dels migrants la proporció es duplica

Actualitzat

Tot i la recuperació econòmica dels últims anys, la pobresa creix i es cronifica a Catalunya, segons les entitats socials.

El 2017 va augmentar més d'un punt i ja afecta gairebé una quarta part dels catalans: el 23,8% de la població, percentatge que es dispara fins al 47,7% entre la població estrangera.

La precarietat en l'àmbit laboral i en l'habitatge també es perpetuen. Per exemple, una de cada tres persones que viuen de lloguer estan en risc de pobresa. I la meitat de la població té dificultats per arribar a final de mes.

 

 

Pel que fa a les inversions del govern, encara falten més de 2.000 milions d'euros per recuperar els nivells d'inversió social del 2010, que gairebé eren de 20.000 milions.

 

 

Tot això ho denuncien les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) en el seu informe socioeconòmic anual, que també alerta que l'ocupació ha deixat de ser una garantia per no ser pobre. Un 12% de la població és pobra malgrat treballar a jornada completa.

La desigualtat afecta les dones, i sobretot les d'origen estranger. Tenen feines molt precàries que no els permeten pagar els lloguers actuals. Preocupa també la situació d'infants i adolescents, gairebé tres de cada deu estan en risc de pobresa, fins i tot els que reben ajudes com les beques menjador. L'informe, que ha presentat la presidenta d'ECAS, Sonia Fuertes, constata com a principals factors d'empobriment la precarietat laboral i els preus de l'habitatge.

"Genera poca esperança en un futur que podem construir col·lectivament. No veus que, malgrat que tu ho intentis, l'ascensor social t'estigui acompanyant. Fins i tot a vegades et sents criminalitzat o estigmatitzat com si no t'haguessis esforçat prou. Això és mentida, la gent s'esforça, vol treballar, el que passa és que l'oferta d'ocupació o de condicions de vida per l'habitatge són molt dures."

Les entitats denuncien que la bretxa es va ampliant i la pobresa es cronifica, de manera que el 20% de la població més benestant guanya 5,7 vegades més que la població més pobra.

ARXIVAT A:
Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut