Una noia mesura el nivell de partícules a l'aire als afores de la capital grega
Les concentracions de partícules han estat de 150 o 200 micrograms per metre cúbic quan el límit permès és de 50
Atenes

La pobresa energètica triplica el nivell de contaminació a les principals ciutats gregues en quinze dies

L'augment dels focs de llenya per la incapacitat dels grecs de fer front a l'encariment del gasoil per a calefecció ha triplicat en quinze dies els nivells de contaminació atmosfèrica a les principals ciutats del país.

Televisió de CatalunyaActualitzat
L'augment del preu del combustible per a calefacció a Grècia, de prop del 40%, decretat pel govern grec a l'octubre per evitar l'ús fraudulent de gasoil de calefacció en automòbils, ha multiplicat l'ús de focs de llenya a les cases per escalfar-les. Molts ciutadans no poden assumir aquest increment, que s'ajunta amb un descens de la capacitat adquisitiva, i opten per aquest altre mètode.

És l'anomenada pobresa energètica, amb conseqüències tant per a la salut com per al medi ambient: en quinze dies s'ha triplicat el nivell de contaminació atmosfèrica a les principals ciutats. Aquest increment ha posat els científics en alerta.

El problema s'accentua per l'orografia de la capital grega, situada en un clot i envoltada de muntanyes. Durant el dia de Nadal i l'endemà, les condicions meteorològiques han afavorit la concentració de partícules i especialment de micropartícules i hi ha hagut alguns llocs concrets d'Atenes, sobretot als afores, on les concentracions han estat de 150 o 200 micrograms per metre cúbic, i el límit permès és de 50.

Tot plegat està creant una crisi energètica al país. La falta de calefacció afecta edificis públics com hospitals i escoles i uns 50.000 grecs han demanat ajuda per a la compra de combustible.

Anar al contingut