La revista The Lancet alerta que caldrà canviar les actuals polítiques migratòries

La població d'Espanya i Itàlia podria reduir-se més d'un 50% a finals d'aquest segle

El nombre d'habitants mundials deixarà de créixer l'any 2064, quan arribarà als 10.000 milions, segons un informe publicat a The Lancet

Actualitzat

La població d'Espanya i Itàlia podria reduir-se més d'un 50% a finals d'aquest segle, quan tots dos països també podrien retrocedir en la llista de potències econòmiques globals en caure dels llocs 13è i 9è, el 2017, fins al 28è i 25è l'any 2100, respectivament.

Així ho indica un estudi elaborat per l'Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut de la Universitat de Washington, publicat per la revista The Lancet, que ofereix projeccions globals sobre població en 195 països.

L'informe preveu que la població mundial deixarà de créixer a partir de l'any 2064, quan arribarà al pic de gairebé 10.000 milions d'habitants.

 

Només 23 milions d'habitants

Molts països començaran aleshores a perdre població i, en el cas d'Espanya, l'estudi preveu que es quedi amb 23 milions d'habitants, la meitat de la població actual.

El mateix passaria amb Itàlia o el Japó però, curiosament, no pas amb França, que augmentaria lleugerament la seva població. També ho farien els Estats Units, que augmentarien només en 11 milions de persones.

La Xina, en canvi, deixarà de ser el país més poblat i passarà de 1.400 milions a només 730 milions. L'Índia serà el primer del rànquing a finals de segle, malgrat perdre 300 milions d'habitants. El continent africà serà el que més creixerà, amb Nigèria al capdavant.

A més, l'estudi destaca el paper de les migracions per evitar la despoblació de determinades zones del planeta.

En la gran majoria de països analitzats, 183 de 195, la taxa total de fertilitat se situarà en uns nivells que no permetran mantenir les seves poblacions actuals, tret que s'apliquin "polítiques liberals d'immigració", adverteix l'estudi.

 

Ball de potències mundials

En aquest context, l'Índia i la Xina registrarien grans descensos en el segment de persones en edat de treballar, la qual cosa frenaria el seu creixement econòmic i provocaria canvis en els equilibris de poder planetaris.

Encara que els experts pronostiquen que la Xina substituirà, el 2035, els Estats Units com a primera economia mundial en termes de producte interior brut (PIB), podria experimentar un "ràpid" declivi demogràfic a partir del 2050, amb una reducció de l'1% de la seva població treballadora, dels 950 milions, el 2017, a 357 milions el 2100.

Així, la potència nord-americana tornaria al primer lloc cap al 2098, sempre que la immigració continuï nodrint la seva força laboral, segons explica en un comunicat el director de l'institut que ha fet l'informe, Christopher Murray.

"El continu creixement de la població durant el segle -diu Murray- ja no és la tendència més probable. Aquest estudi ofereix a governs de tots els països una oportunitat perquè comencin a repensar les seves polítiques en immigració, força laboral i desenvolupament econòmic per a afrontar els reptes que presenten els canvis demogràfics".

 

 

Nigèria al Top 10

Per contra, destaquen, l'Índia podria ser l'únic país asiàtic capaç de protegir la seva força laboral, a pesar que la població treballadora cauria dels 762 milions, el 2017, als 458 el 2100, la qual cosa situaria el seu PIB en el lloc tercer, des del setè de fa tres anys.

L'augment de les poblacions als països de l'Àfrica subsahariana reforçaria el poder d'aquesta regió en matèria de geopolítica global, amb Nigèria al capdavant.

Les projeccions dels autors per a aquest país indiquen que serà l'únic entre els deu més poblats del món que augmentarà la població treballadora, en passar de 86 milions, el 2017, a 458 el 2100, un augment que ajudaria a pujar el seu PIB fins al lloc novè, quatre llocs més que fa tres anys.

 

Drets de les dones

Els autors recorden que per a aquells països amb alts ingressos i amb taxes de fertilitat incapaces de compensar la pèrdua de població, la "millor solució" per mantenir "els nivells actuals, el creixement econòmic i seguretat geopolítica" passa per l'aplicació de "polítiques migratòries obertes".

Les "polítiques socials" també han de servir per a "fer costat a les famílies" perquè tinguin el "nombre de fills desitjat". L'informe conclou que "és imperatiu que la llibertat i els drets de les dones estiguin al capdavant de l'agenda de desenvolupament de tot govern".

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut