Una colònia de pingüins a l'Antàrtida (Reuters/Ueslei Marcelino)

La població de pingüins cau fins a un 77% en 50 anys en alguns punts de l'Antàrtida

El canvi climàtic es perfila com la causa principal de la davallada d'aquestes poblacions, segons un nou estudi de Greenpeace

RedaccióActualitzat

El canvi climàtic afecta especialment els ecosistemes més verges del món i de retruc la resta del planeta. És el cas de l'Antàrtida i dels seus habitants, els pingüins.

Científics nord-americans els han comptat un per un i alerten que les colònies d'aquests animals s'han reduït de manera més dràstica del que s'esperava

Els experts que han acompanyat l'ONG Greenpeace en l'expedició De pol a pol han analitzat 35 poblacions de pingüins carablancs, a l'illa Elefant, situada al nord de l'Antàrtida.

Una colònia de pingüins a l'Antàrtida (Reuters/Ueslei Marcelino)

Hi han determinat que les colònies s'han reduït de mitjana un 60% des de l'últim recompte, realitzat el 1971, tot i que en alguns casos aquesta reducció és molt més acusada, i arriba al 77%. De les 122.550 parelles reproductores que hi havia abans ara n'hi ha 52.786.

 

Frida Bengtsson, de Greenpeace, es pregunta:

"Podem perdre gran part del que estimem, com la vida salvatge dels oceans, com els pingüins de l'illa Elefant. La pregunta és: en quin món volem viure?"

Membres de l'expedició de Greenpeace (Reuters/Francois Lenoir)

La desaparició del gel i del seu aliment bàsic: el krill

La crisi climàtica modifica els hàbitats dels pingüins, que han de recórrer distàncies cada cop més llargues per trobar menjar, que escasseja per l'augment de la temperatura de l'aigua.

Ho explica Steve Forrest, biòleg:

"Alguna cosa passa amb les peces fonamentals de la cadena alimentària. Potser és amb la producció primària, del fitoplàncton o el plàncton zoològic, o potser amb el mateix krill."


El 6 de febrer, l'Antàrtida va batre el seu rècord històric de temperatura màximadesprés d'arribar als 18,3 ° C, i va superar així la marca anterior de 17,5 °C de març de l'any 2015.

Científics i organitzacions ecologistes demanen que les Nacions Unides es comprometin a protegir el 30% dels oceans del món abans que acabi la dècada a través d'una xarxa de santuaris marins, on els pingüins puguin recuperar-se, lluny de l'activitat humana nociva. 
 

En els últims dies, activistes de Greenpeace de tot el món -de Seül a Londres, de Buenos Aires a Ciutat del Cap- van instal·lar escultures de gel en forma de pingüí en alguns llocs emblemàtics, per recordar l'amenaça del canvi climàtic per a la vida d'aquests animals.

Protesta de Greenpeace a Brussel·les (Reuters/Francois Lenoir)
ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut