Barcelona

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca diu que el decret sobre els desnonaments està al servei de la banca

La PAH critica que només les famílies amb fills menors de tres anys i aquelles en què cap membre cobri prestació d'atur o cap altre subsidi es puguin acollir a les condicions aprovades per l'executiu. Sota aquests barems, la plataforma afirma que "la majoria de la gent en quedarà fora".

Actualitzat
Les mesures per posar fre als desnonaments aprovades pel Consell de Ministres via decret llei no han convençut gairebé ningú excepte el mateix govern espanyol. La reforma, que preveu que no es podrà fer fora de la seva vivenda les famílies que tinguin uns ingressos inferiors als 19.200 euros anuals o que tinguin unes determinades situacions, entra en vigor avui enmig de les crítiques d'associacions com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), del món acadèmic i de l'oposició.

La PAH considera que la reforma no només és "absurda" i "insuficient", sinó que s'ha fet pensant a satisfer la banca. La portaveu de l'associació, Ada Colau, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que els requisits fan que pràcticament ningú se'n pugui beneficiar i ha recordat que hi ha un dictamen que diu que el procediment hipotecari espanyol és incompatible amb la legalitat europea.

"Presentarem escrits a tots els jutjats que paralitzin tots els procediments, cosa que encara no fa el govern. El món civil i judicial s'haurà de mobilitzar per aturar aquest drama", ha dit Colau, que a més reclama una reforma hipotecària que inclogui la dació en pagament, és a dir, que el desnonat saldi el deute amb el banc entregant-li la casa.

No se'n beneficiarà gairebé ningú


Des de la mateixa plataforma, Eva Corredoira, en una entrevista a "Catalunya vespre" de Catalunya Ràdio, ha assegurat que els límits aprovats per l'executiu faran que "no hi entri gairebé ningú o que es produeixin situacions rocambolesques, com que una família que rebi només l'ajuda dels 426 euros i tinguin un nen de 4 anys i un altre de 6 no hi entri". Això, perquè "el criteri, per exemple, dels menors d'edat ha de ser que els fills han de ser menors de tres anys i les famílies no poden percebre prestacions d'atur ni subsidi, amb la qual cosa la majoria de la gent en quedarà fora".

Xantatge de la banca a Rajoy

L'argument que el govern espanyol només ha aprovat una reforma de mínims i ha hagut de cedir als interessos de la banca també el sosté el catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona Gonzalo Bernardos. Segons ell, les mesures són el resultat d'un xantatge i el govern espanyol s'ha doblegat als interessos de les banques francesa i alemanya, que tenen una gran part de les cèdules hipotecàries espanyoles.

"Si modifiques la llei hipotecària, el que farem serà retirar-te-les (les cèdules hipotecàries) o et posarem moltes més dificultats perquè obtinguis els 100.000 milions d'euros del rescat bancari", ha dit Bernardos que haurien plantejat les entitats de França i Alemanya al govern Rajoy.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE en matèria d'habitatge al Congrés, Leire Iglesias, ha reconegut a "El matí de Catalunya Ràdio" l'error de no haver fet el canvi durant la seva etapa de govern. "L'error ens obliga, ens obliga a oferir alternatives, a asseure'ns amb el govern espanyol perquè les alternatives que estan recollides en aquesta alternativa es prenguin en consideració i es posin en marxa".



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut