La plaga de xinxes s'estén a 5 municipis més de comarques gironines
Les xinxes es mouen molt ràpid i molts exemplars junts (ACN)

La plaga de xinxes s'estén a 5 municipis més de comarques gironines

Crespià, la Pera, Canet d'Adri, Beuda i Vilademuls se sumen a Bàscara i Borrassà, que ja han fumigat els camps de conreu de colza, origen de la plaga

RedaccióActualitzat

Ja són set els municipis gironins afectats per la plaga de xinxes. L'origen són camps de colza i els insectes es propaguen ràpidament escampant-se pels pobles i entrant a les cases.

A més de Bàscara i Borrassà, aquest dijous s'ha sabut que la plaga afecta també Crespià, la Pera, Canet d'Adri, Beuda i Vilademuls. No es descarta que n'hi pugui haver més. Els ajuntaments han fumigat i fet tractaments per eliminar els insectes i el Departament d'Agricultura ha reaccionat enviant un tècnic a la zona per fer-ne seguiment.


No són perilloses, però sí molestes

Les xinxes de colza no piquen i, per tant, no són perilloses per a la salut, però sí que són molestes i desagradables. Es mouen ràpid i moltes de cop. A més, si es fiquen en sofàs, llits o parts altes de la casa, son difícils d'eliminar.

A Vilademuls s'ha detectat el camp de colza d'on surten les xinxes i aquest dijous s'ha fumigat la zona. No descarten fer el tractament a altres punts del municipi. A Borrassà es va fumigar dilluns i dimecres es va fer el mateix a Bàscara.


Pendents de les xinxes des de fa dies

A Crespià fa dies que estan pendents de la plaga. El seu alcalde, Xavier Quer, ha explicat que ja fa una setmana que es va detectar l'alta presència de xinxes i que "està anant a la baixa".

Tal com explicava aquest dimecres l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, entre els possibles factors que han propiciat aquesta plaga hi ha les altres temperatures d'aquest estiu i la falta de pluja. L'alcalde de Crespià assenyala també les restriccions per utilitzar fitosanitaris als cultius com un dels elements que podrien haver propiciat la seva aparició.

Quer, que manté que no afecta les persones, si que admet que "és molt espectacular". Ha explicat que els insectes acostumen a sortir a l'hora de més calor, cap al migdia i a la tarda, i a la nit desapareixen.

En la majoria dels casos han sigut els mateixos veïns els encarregats d'alertar de la plaga de xinxes. Fins i tot, una veïna de Crespià va retirar quatre quilos d'exemplars morts de casa seva.

Des de la conselleria subratllen que la xinxa no afecta la salut, però recomanen no utilitzar tractaments a dins de les cases, sinó fer servir altres mètodes com aspiradores.

Alguns tuits de veïns alerten de l'arribada de les xinxes a Navata:

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut