La pistola que hauria causat la mort de Vincent van Gogh s'ha subhastat a París (Reuters)
La pistola que hauria causat la mort de Vincent van Gogh s'ha subhastat a París (Reuters)
París

La pistola amb què s'hauria suïcidat Van Gogh, venuda per més de 160.000 euros

Un pagès va trobar l'arma l'any 1960 al camp on el pintor s'hauria disparat, un tesi que qüestionen alguns experts

RedaccióActualitzat

La pistola amb què s'hauria matat Vincent van Gogh, o bé amb què l'haurien mort involuntàriament, s'ha venut per 162.500 euros en una subhasta a París.

Un particular ha comprat l'arma, un revòlver Lecfaucheux que un pagès va trobar el 1960 al camp on suposadament es va suïcidar el geni del postimpressionisme. El preu final ha superat amb escreix les expectatives, que parlaven d'un màxim de 60.000 euros.

La casa de subhastes Drouot ha defensat l'autenticitat de la pistola i ha argumentat que el calibre del revòlver, de 7 mm, coincideix amb el de la bala que van trobar al cos del pintor i que té el gallet en posició d'obertura, és a dir, d'acabar de disparar.

L'arma va estar anys enterrada al camp, fins que el pagès que la va trobar la va dur als propietaris de la pensió on Van Gogh s'allotjava el 1890. La filla dels propietaris és qui la va vendre a la casa de subhastes. L'arma es va exposar al Museu Van Gogh d'Amsterdam el 2016.

Suïcidi o homicidi imprudent?

Els investigadors discrepen sobre les circumstàncies de la mort de l'autor de "La nit estelada" o la sèrie "Els gira-sols". Experts nord-americans van plantejar fa 8 anys la tesi que la bala que va ferir Van Gogh provenia d'un tret accidental d'uns joves que jugaven amb l'arma.

En qualsevol cas, la mort va arribar al pintor, afectat d'episodis de depressió, en un moment de màxima creativitat, quan pintava més d'un quadre cada dia.

L'arma va estar-se en un camp fins al 1960 (Reuters)


La tesi més estesa diu que el 27 de juliol de 1890 es va endinsar en un camp a Auvers-Sur-Oise i es va disparar al pit amb l'arma que havia demanat al propietari de l'establiment on s'allotjava. El revòlver se li hauria escapat de les mans i ell es va desmaiar. Unes hores després, ferit, es va despertar i va caminar fins a la pensió, on va morir al cap de dos dies.

Tenia 37 anys i va morir en la pobresa, sense poder imaginar-se que, gairebé 130 anys després, algú pagaria una fortuna per l'arma que li va causar la mort.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut