Barcelona

La petició de rescat de la Generalitat fa la volta al món

Carla PedretActualitzat
Més de 5.000 milions d'euros. Aquests són els diners que la Generalitat sol·licitarà al fons de liquiditat autonòmic. La notícia ha traspassat les nostres fronteres i ha aparegut a mitjans de comunicació de referència de tot el món. "Rescat", "ajuda financera" o simplement "petició" han estat els mots utilitzats per referir-se a la sol·licitud. El ressò mediàtic s'explica per la importància de Catalunya. L'economia catalana representa el 20% del PIB espanyol i això és un percentatge massa elevat com perquè el que passi aquí no afecti l'equilibri de les finances espanyoles.

Gairebé tots els mitjans coincideixen a destacar als seus titulars la xifra del rescat. La BBC explica que la petició d'ajuda catalana coincideix amb la publicació de noves dades que demostren una accentuació de la recessió de l'economia espanyola. Això mentre "persisteixen les especulacions que el país haurà de demanar un rescat complet".

El Daily Telegraph complementa la notícia amb una imatge del jugador del Barça Leo Messi i recull les paraules del portaveu del govern, Francesc Homs: "No acceptarem condicions polítiques per l'ajuda". El text explica també les reclamacions de Catalunya per tenir una hisenda pròpia, perquè, segons el govern català, l'ajudaria a millorar el seu elevat endeutament.

"The Guardian" inclou una informació molt breu en un seguiment en directe de la crisi de l'Eurozona. El rotatiu destaca la pujada dels bons espanyols a 10 anys i l'atribueix al rescat català i a la negativa del president del BCE, Mario Draghi, d'acudir al simposi a la localitat nord-americana de Jackson Hole i on intervindran el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, i la directora de l'FMI, Christine Lagarde. Monti justifica la seva absència perquè ha de preparar l'Eurogrup del 4 de setembre.

Els mitjans alemanys també s'han fet ressò de la notícia. El Frankfurter Allgemeine il·lustra la informació amb una imatge de la Sagrada Família. Detalla que l'Estat va crear el fons de liquiditat per ajudar les comunitats autònomes a fer front a la falta de crèdit. Els fons està dotat amb 18.000 milions d'euros: 8.000 procedeixen de crèdits bancaris; 6.000 de la Loteria i 4.000 de les arques del govern central. L'article reprodueix les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy quan ha dit que "Espanya ajudarà Catalunya, com s'ha ajudat altres regions".

Més sarcàstic és el també alemany Süddeutsche Zeitung que titula la seva notícia: "Ajuda dels ingressos de la Loteria". La notícia comença explicant com els catalans estan "orgullosos de Barcelona, de la seva llengua, de la seva cultura i del seu estatus com a comunitat autònoma dins d'Espanya. Però ara catalans han de demanar ara diners a Madrid".

A França, el prestigiós "Le Monde" accentua el fet que Catalunya és la regió més endeutada de l'Estat espanyol i també la primera que ha demanat formalment l'ajuda, tot i que València i Múrcia han expressat també les seves intencions de fer-ho. Acompanyen la notícia amb les dades que confirmen la recessió de l'economia espanyola.

A Itàlia, un país també a l'ull de l'huracà dels mercats, la notícia no ha tingut gaire transcendència. La "Rai" publica una breu informació acompanyada d'una fotografia del parc Güell de Barcelona. El text recupera les declaracions del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va assegurar que "Catalunya no tenia un altre banc que el govern espanyol".

El diari "La Repubblica" inclou la sol·licitud d'ajuda catalana dins la notícia de la reunió entre Mariano Rajoy i el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Tot i que Rajoy ha negat que hagin negociat el rescat espanyol, la petició de la Generalitat fa evident la situació "crítica" per la qual passa el país.

L'edició europea del "Wall Street Journal" es fa ressò de la notícia a la seva portada. Amb una imatge d'un retratista de la Rambla de Barcelona, el prestigiós diari explica que la petició d'ajuda de la Generalitat al govern espanyol es produeix després que l'executiu català ha retallat serveis socials i ha hagut d'aplicar l'euro per recepta. El text fa un repàs de les principals dades econòmiques d'Espanya, la quarta economia europea, que ha aguditzat la seva recessió. Mentrestant, el govern de Mariano Rajoy té les mans lligades per poder incentivar l'economia, ja que la màxima prioritat és complir l'objectiu de dèficit.

"CBS News" assegura que la petició d'ajuda de Catalunya mostra com un "dels centres més potents en indústria i negocis" d'Espanya és "incapaç de fer front als seus deutes". Citant a l'agència Associated Press, l'article explica "com les regions no poden demanar directament diners als mercats financers per pagar els seus deutes". No tenen més remei que "fer retallades i, quan això no és suficient, han de demanar ajuda al govern central". Conclou que les regions espanyoles tenen un deute combinat de 145.000 milions d'euros, dels quals Catalunya en posseeix 42.000 milions".

Diversos mitjans de l'Amèrica Llatina han recollit també la petició de rescat de l'executiu català. El diari argentí "Clarín" explica com Catalunya, una de les regions més riques d'Espanya i també la més endeutada, ha estat la primera a demanar formalment ajuda al govern espanyol. El rotatiu es pregunta si hi haurà diners per a totes les autonomies que ho necessitin. "Sembla difícil" amb només 18.000 milions d'euros. "Clarín" augura que a Catalunya, València i Múrcia, s'hi podrien afegir Castella-la Manxa, les Balears, les Canàries i potser fins i tot Andalusia.

El brasiler "O Globo" fa una radiografia de Catalunya. Una de les regions espanyoles més riques, amb 7,5 milions d'habitants i una renda per càpita un 17% superior a la renda espanyola. "La importància econòmica per al país és enorme", afegeix la publicació.

El mexicà "El Universal" diu que la Generalitat ha demanat ajuda per poder fer front als 5.755 milions d'euros que ha de pagar abans d'acabar l'any. Acollir-se a aquesta fórmula permet accedir als diners a canvi de més control de la despesa, ajustos i més equilibri pressupostari, recorda el rotatiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut