La pesseta "torna a tenir valor" en l'últim any que es pot canviar per euros

Encara hi ha 266.883 milions de pessetes que ningú no ha bescanviat i la Fundació Pasqual Maragall proposa invertir-los a lluitar contra l'Alzheimer

Actualitzat

Pessetes, duros, monedes de 25 pessetes, de 50 i, fins i tot de 100 pessetes. És probable que a moltes cases encara hi hagi monedes de pesseta oblidades al fons d'un calaix.

Qui les tingui i vulgui treure'n profit pecuniari s'ha d'afanyar. Les monedes només podran bescanviar-se per euros fins al 31 de desembre d'aquest 2020. I això només les pessetes que estaven en circulació a 1 de gener del 2002. Les que siguin anteriors ja no hi ha oportunitat de bescanvi.

En canvi, tots els bitllets de curs legal en pessetes posteriors a l'any 1939 es poden bescanviar també fins a finals d'any per euros al Banc d'Espanya. En el cas dels bitllets emesos entre el 1936 i 1939 (durant la Guerra Civil Espanyola), un comitè d'experts els analitzarà per comprovar-ne l'autenticitat.

N'hi ha qui conserva aquestes monedes i bitllets per una qüestió sentimental o de col·leccionisme. Però en molts altres casos és simplement que ningú recorda que les tenia.

Des de l'entrada en vigor de l'euro a Espanya, l'1 de gener del 2002, s'han pogut bescanviar per l'antiga moneda espanyola, la pesseta. Però malgrat que han passat 18 anys i mig, encara hi ha 266.883 milions de pessetes que ningú no ha bescanviat.

És a dir, hi ha en circulació 1.604 milions d'euros en pessetes que, si ningú no les porta al Banc d'Espanya abans, a finals d'any perdran tot el seu valor.

En l'últim any ha aflorat una petita part de tots aquests diners, 10,6 milions d'euros en pessetes. Des del juny de l'any 2019 s'han canviat monedes de pesseta per un valor equivalent a 8,4 milions d'euros i 2,2 milions d'antics bitllets de pesseta. Però encara queden moltes més pessetes que no s'han retornat al Banc d'Espanya.

Són molts milions d'euros que "volaran". Els experts expliquen que una part d'aquestes monedes de pessetes que ningú no ha bescanviat estan en poder de turistes que se les van emportar després de viatges a Espanya. Però la gran majoria estan repartides i oblidades pels milions de llars del país, sense que ningú recordi que encara tenen valor.

Diners per a l'Alzheimer

Molts diners que podrien dedicar-se a finançar multitud de projectes.

Des de la Fundació Pasqual Maragall ho tenen clar. Han editat un vídeo en què recorden què eren les pessetes i ho expliquen a la generació que no les ha conegut com a moneda d'ús corrent. Animen a tothom a rebuscar a butxaques i calaixos i aprofitar els últims mesos que encara es poden bescanviar per invertir-les en investigació contra l'Alzheimer. Una "última missió" per a les pessetes, que encara tenen valor:

 

 

Volen que l'última missió de la pesseta, aquella moneda que molts ja no recorden, sigui posar fi a l'Alzheimer.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlzheimer
Anar al contingut