La periodista va fer públic el seu cas fa 3 anys, però la denúncia no va prosperar (Reuters/Carlos Allegri)

La periodista E. J. Carroll pot denunciar ara Trump per violació gràcies a una nova llei

El cas ja havia prescrit, però la nova Llei de Supervivents Adults de Nova York, que acaba d'entrar en vigor, dona un any més de marge a les víctimes de violència sexual per denunciar

Virgínia Arqué Nueno

L'escriptora Elisabeth Jean Carroll, de 78 anys, ha denunciat l'expresident Donald Trump a l'estat de Nova York per presumptament haver-la violat als anys 90.

La columnista va fer públic el cas fa tres anys, el 2019, quan ja havia prescrit.

Trump, que llavors era president, va negar els fets i en va fer mofa. Ella el va acusar de difamació, però el cas no va prosperar.

Ara ha pogut presentar una nova demanda gràcies a l'entrada en vigor en aquest estat, aquest dijous, de la nova Llei de Supervivents Adults, que dona un any de coll a les víctimes d'agressions sexuals prescrites perquè denunciïn els seus agressors.

Ho ha anunciat la mateixa periodista en un missatge a Twitter, on ha dit que confia que la demanda ajudi també "totes les dones que han estat retingudes, magrejades, assetjades, pessigades, atacades, agredides sexualment, difamades i arrossegades pel fang per un home poderós".


Una agressió comesa fa 27 anys

Carroll denuncia que Donald Trump la va violar en un emprovador dels grans magatzems Bergdorf Goodman, a la Cinquena Avinguda de Nova York, el 1995.

Segons va explicar fa tres anys, quan va fer públic el cas i com recull a la demanda presentada, aquell dia es van creuar per casualitat quan ella marxava dels magatzems.

Ella presentava un programa de TV llavors i ja es coneixien, perquè havien coincidit en diversos actes públics. Ell la va parar, li va demanar consell per comprar llenceria per a una noia i li va demanar que s'emprovés un conjunt.

Segons el relat de Carroll, ella li va dir que se l'emprovés ell, però, fent broma, ell la va portar fins a l'emprovador, on, de cop, la va empènyer contra la paret, la va petonejar, li va abaixar les mitges i la va violar. 

L'escriptora reconeix que no el va denunciar per por.

Admet que de seguida ho va explicar a dues amigues: una li va dir que el denunciés i l'altra la va advertir que, si ho feia, ell li destrossaria la vida. Per això, afegeix la demanda "va guardar silenci durant dècades".

Trump, el 15 de novembre passat, en anunciar que es presenta a la reelecció (Reuters/Jonathan Ernst)

Carroll també ha denunciat Trump per difamació, per haver-la acusat de mentir quan ella va fer públic el cas el 2019. Llavors Trump va assegurar que el relat de Carroll era "ficció".

L'escriptora reclama que Trump es retracti públicament per haver-la difamat i que pagui una indemnització compensatòria per danys i perjudicis.

La vista per aquest cas, denunciat per la via civil, està prevista per al pròxim 6 de febrer.

La Llei de Supervivents Adults

La Llei de Supervivents Adults permet a les víctimes de violència sexual denunciar casos que han passat fa dècades, encara que hagin prescrit, si els van patir quan eren majors d'edat.

La llei segueix el mateix patró de la Llei contra l'Abús Infantil aprovada l'any 2019 a Nova York, i que donava un marge de dos anys a les víctimes d'abusos sexuals patits quan eren menors, però que havien prescrit abans que es veiessin amb cor de denunciar, perquè portessin el cas davant la justícia.

En aquest període s'han presentat, gràcies a aquesta llei, unes 11.000 demandes a Nova York contra l'Església, hospitals, escoles, internats i altres institucions per abús de menors.

Es preveu que l'aprovació de la Llei de Supervivents Adults permeti la reobertura de molts casos prescrits que havien estat arxivats, entre els quals, segons la BBC, el del ginecòleg Robert Hadden, a qui dotzenes de pacients han acusat d'abús sexual quan treballava a l'Hospital Presbiterià de Nova York i a la Universitat Colúmbia.

En els últims anys, diversos estats han ampliat els terminis per denunciar casos de violència sexual arran del moviment #MeToo, com els de Nova Jersey, Califòrnia, Arizona i Montana.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaEstats UnitsTrump Agressió sexual
Anar al contingut