Santiago de Xile

La perforadora arriba a 200 metres del refugi dels miners xilens i avança les previsions de rescat

La vigília del bicentenari de Xile, el govern del país ha anunciat que una de les tres perforadores que treballen per alliberar els 33 miners atrapats sota terra ha aconseguit arribar gairebé fins al refugi on es troben. La màquina ha perforat fins a només 200 metres dels miners, atrapats des del 5 d'agost a una profunditat de 700 metres. El túnel actual té uns 30 centímetres d'amplada i ara cal fer més ample el conducte de baix a dalt, fins a uns 70 centímetres de diàmetre, per tal que hi puguin passar. Els miners hauran de netejar la runa que ha fet la perforadora mentre s'asseguren les parets del conducte.

Actualitzat
Les feines de rescat i el procés per perforar el túnel per on han de sortir els miners va una mica més ràpid del que es calculava i no es descarta que l'alliberament es pugui fer abans del que estava previst. Les autoritats xilenes confien que al novembre es podrà completar el rescat dels 33 miners que -des del 5 d'agost- estan atrapats en una mina, a 700 metres sota terra. Un optimisme que es fonamenta en un nou avenç, un cop completat l'anomenat "pla B", que ha permès a la perforadora arribar a 200 metres d'on són els treballadors.

Al campament Esperança, on s'allotgen les famílies que segueixen les tasques pas a pas, han esclatat d'alegria en saber que una de les perforadores havia arribat al refugi on han sobreviscut els treballadors. Ara, els miners hauran de netejar la runa que ha fet la perforadora mentre s'asseguren les parets del conducte per on hauran de sortir a l'exterior. Una feina que trencarà la monotonia d'uns miners que fa més d'un mes que estan tancats en un petit espai de 50 metres quadrats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut