El passadís del mòdul de dones de la presó de Puig de les Basses
El passadís del mòdul de dones de la presó de Puig de les Basses, a Figueres (ACN/Fuentes B.)

La pena de presó permanent revisable: què és i quan s'aplica

Es tracta d'un recurs relativament nou en el Codi Penal i que s'ha aplicat en una cinquantena de condemnes a tot Espanya

Enllaç a altres textos de l'autor

Oriol Pujadó

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a presó permanent revisable la dona de Sant Joan Despí que va matar la seva filla, de quatre anys, per perjudicar la seva exparella. La sentència considera provat que l'acusada va voler fer mal a l'exparella, no només matant la filla sinó també fent-la sentir culpable de la seva mort.

En el text, el tribunal recull que la dona va matar la filla en un assassinat premeditat mesos abans i executat amb crueltat i molta fredor. Per aquest motiu li ha aplicat la pena de presó permanent revisable, un recurs que fa relativament pocs anys que s'utilitza però que cada cop veiem en més sentències.
 

Què és i què implica?

La presó permanent revisable és una pena relativament nova. Es tracta de la màxima condemna contemplada al Codi Penal espanyol, ja que implica una pena de presó indefinida, encara que està a subjecta a revisions que poden comportar que el condemnat recuperi la llibertat.

D'entrada, implica el compliment íntegre de, com a mínim, 25 anys de presó. A partir d'aquest moment és quan es revisa.
 

Quant fa que s'aplica a Espanya?

Es va introduir l'any 2015, però la primera condemna d'aquest tipus no es va aplicar fins dos anys més tard. Va ser el 2017, contra un home de Pontevedra que va matar les seves dues filles. L'última, l'assassinat d'una nena de 4 anys a Sant Joan Despí

Tot i que el Consell General del Poder Judicial no té un registre específic, fonts judicials confirmen a Catalunya Informació que com a mínim s'han dictat 54 penes de presó permanent revisable en els nou anys que fa que existeix, tot i que en quatre casos el Suprem la va revocar.
 

En quins supòsits es preveu?

La llista de supòsits per aplicar aquesta condemna és tancada. Només es pot dictar en casos de víctimes de menys de 16 anys; quan l'assassinat d'una persona s'ha produït després d'una violació; en casos d'assassinats múltiples; en casos de morts per terrorisme o organització criminal; en crims de guerra o lesa humanitat i homicidi contra la Corona o un cap d'estat estranger en territori espanyol.
 

Quan es pot revisar?

El Codi Penal estableix tres condicions per revisar la condemna: que el condemnat hagi complert 25 anys de la pena, que es trobi en tercer grau i que tingui un informe de pronòstic favorable a la reinserció validat pel tribunal.

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclista
Anar al contingut