Barcelona

La patronal CECOT diu estar esparverada per l'incompliment "impune" de l'Estatut en finançament

L'actual situació econòmica i la manca d'acord en finançament per a Catalunya ha marcat l'edició d'aquest any de la Nit de l'Empresari. Durant l'acte, el president de la patronal CECOT, Antoni Abad, ha carregat durament contra els polítics per l'incompliment, impune segons ell, de l'Estatut en matèria de finançament i ha reclamat coratge al conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, en la fase final del procés de negociació recordant-li que té un ampli suport polític i social al darrere. I parlant de suports, Abad demana suport a la classe política per superar l'actual situació econòmica.

Actualitzat
El president de la CECOT ha assenyalat el greuge comparatiu dels empresaris catalans que, a més de patir els efectes de la crisi financera mundial i de la recessió econòmica espanyola, pateixen la crisi de la manca d'inversions en infraestructures, cosa que penalitza la competitivitat de l'economia catalana. Una manca d'inversions que es deriva de l'incompliment de l'Estatut en matèria de finançament. Abad ha reconegut que està "esparverat" per l'incompliment impune de la llei per part d'alguns polítics.

Un missatge que arribava hores després de conèixer el nou compromís de Zapatero amb Catalunya. Un compromís que va sortir de la reunió que va tenir dimecres a La Moncloa amb el president de la Generalitat. Segons Zapatero, l'1 de gener estarà enllestit el nou model de finançament autonòmic. José Montilla confia en aquest nou termini. Però ni els socis del govern català ni Convergència i Unió no s'ho creuen gaire.

Ajudes per als empresaris

Durant la seva intervenció, el president de la CECOT ha fet una crítica als "excessos" del cicle econòmic expansiu que s'ha viscut durant els últims 15 anys. Recorda que en els últims temps l'economia espanyola ha passat del lloc 29 al número 49 del món i ha atribuït que aquesta pèrdua de competitivitat al fet que no s'ha aprofitat l'expansió per ser "valents" i assumir les reformes "profundes ni els deures" que s'havien de fer per consolidar una economia industrial sòlida.

En el seu parlament, Abad també ha dit que la crisi financera ha estat el resultat de l'actuació d'un col·lectiu de directius de bancs, agències de qualificació de risc i companyies d'assegurances que han organitzat "l'estafa més gran mai coneguda".

El president dels empresaris catalans va reconèixer que estan preocupats per la situació econòmica actual, i per això demana al president del govern espanyol que, si tan sòlid és el sistema financer de l'estat, ampliï la garantia dels dipòsits il·limitadament tant per a les empreses com per als particulars, i que faci que els diners que han d'injectar al sistema, i que després de gairebé un mes encara no s'han concretat, arribin a les petites i mitjanes empreses.

Antoni Abad ha estat l'amfitrió de la trobada d'un miler d'empresaris i polítics que han assistit convidats a la catorzena edició de la Nit de l'Empresari. Entre els convidats destacava el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells; el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; el president de la Fdereació de CiU, Artur Mas; la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, o el conseller delegat d'Abertis, Salvador Alemany, entre d'altres.
Anar al contingut