Imatge d'una persona votant.
Més de cinc milions de persones tenen dret a vot a Catalunya.
Eleccions municipals 2011

La participació en les municipals a Catalunya se situa al voltant del 50%, similar a la d'ara fa 4 anys

5.307.428 persones estaven convocades a les eleccions municipals per triar 9.137 regidors de 947 municipis. Els col·legis electorals han obert a les nou amb normalitat i han tancat a les vuit del vespre en una jornada sense incidents. La participació a les principals capitals catalanes ha estat, segons el sondeig de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio elaborat per Ipsos, similar a la dels comicis d'ara fa quatre anys. A Barcelona, la participació ha estat del 50,2%; a Girona, del 48,4%; a Lleida, del 53,6% i a Tarragona, del 51%. Així doncs, a Barcelona i Lleida es registra una participació superior. Girona i Tarragona perden vots respecte de fa quatre anys. Segons les dades oficials, fins a les sis de la tarda havien anat a votar el 39,26% dels ciutadans, que és una xifra una mica inferior que a les municipals del 2007.

Actualitzat
La participació a les principals capitals catalanes ha estat, segons el sondeig de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio elaborat per Ipsos, similar a la dels comicis d'ara fa quatre anys. A Barcelona, la participació ha estat de 50,2% respecte del 49,6% dels comicis de 2007. A Girona, la participació ha baixat gairebé tres punts i s'ha situat en el 48,4%. A Lleida, en canvi, ha pujat dos punts i ha passat del 51,8% el 2007 al 53,6% ara. Finalment, a Tarragona ha baixat dos punts i s'ha situat en el 51% en lloc del 53,1% dels comicis anteriors.

A la resta de l'Estat la participació als municipis espanyols ha baixat lleugerament i ha estat del 65% en lloc del 65,9% anterior. A Madrid ha baixat cinc punts percentuals i ha passat del 64,5%, respecte al 69% de fa quatre anys. Al País Valencià, en canvi, s'ha mantingut i ha estat del 70,3, en lloc del 70,9% anterior.

Dades oficials, a quarts de set, la situaven en el 39,79%

Les últimes dades oficials del govern les ha facilitat la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que ha explicat en una compareixença cap a dos quarts de set de la tarda que la participació a tot el territori català a les sis de la tarda ha estat del 39,26%, gairebé igual que a les municipals del 2007, que va ser del 39,79%.

Per capitals de demarcació, la participació a Barcelona s'ha situat en el 38,28%, gairebé dos punts més que fa quatre anys. A Lleida -amb un 34,83%-, a Girona -amb un 37,51%- i a Tarragona -amb un 37,52%-, la participació ha estat una mica inferior a la de les eleccions municipals de fa quatre anys.

La comarca amb més participació és l'Alta Ribagorça, amb un 60,69%. La comarca on menys s'ha anat a votar de tot Catalunya ha estat al Vallès Occidental -com ja és tradicional-, que no arriba al 35%.

A la Vall d'Aran han votat un 54,88% dels electors, xifra que suposa prop d'un punt per sobre de les eleccions al Consell General d'Aran de fa 4 anys.

Els col·legis obren amb normalitat

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha fet la primera compareixença d'aquesta jornada d'eleccions municipals cap a dos quarts de deu del matí per dir que tots els col·legis electorals han obert a les nou del matí amb normalitat. De fet, Ortega ha destacat que és "la jornada amb menys incidències de totes les que s'han desenvolupat fins ara".

Joana Ortega, però, ha explicat que solament hi ha hagut quatre petites incidències en quatre col·legis electorals de Barcelona, però s'han resolt de seguida: un pany tancat amb silicona en un institut de Nou Barris, i tres panys forçats, a l'Institut de la Seguretat Social de l'Eixample, al centre artesà Tradicionàrius de Gràcia i a la Universitat Pompeu Fabra de Ciutat Vella.

Més de 5 milions d'electors

Els 2.700 col·legis electorals han obert a les nou del matí i han tancat a les vuit del vespre. Hi estaven convocats 5.307.428 electors, gairebé 55.000 menys que a les municipals del 2007. D'aquests, més de 227.000 ho han pogut fer per primera vegada en unes eleccions locals. Són els catalans que han complert 18 anys des dels últims comicis municipals.

A més, prop de 67.000 electors són estrangers que resideixen al Principat, originaris de països de la Unió Europea o que tenen convenis de dret a vot. Els més majoritaris són italians i romanesos, més de 22.000, seguits de francesos i alemanys. Pel que fa als minoritaris, Cap Verd té un elector, Islàndia sis, Malta vuit i Xipre nou. Els electors que resideixen a l'estranger no poden votar en aquestes eleccions, segons la recent modificació de la llei electoral, que en prioritza la residència. D'aquí, la rebaixa en el cens d'electors respecte del 2007.

Què s'hi votava?

9.137 regidors de 947 municipis. Això vol dir 227 regidors més que l'any 2007. Hi ha una població que celebra eleccions per primera vegada ja que és municipi independent des del 2010: la Canonja, al Tarragonès.

A les municipals s'hi presentaven 3.811 llistes electorals, el nombre més elevat registrat mai en unes eleccions municipals. D'aquests comicis també en sortiririen, per elecció indirecta, 1.040 consellers comarcals. A la Vall d'Aran, més de 6.500 electors havien de triar els 13 nous membres del Consell General.

La queixa

Els cecs no han pogut votar de forma secreta i han hagut de revelar el seu vot a una persona de confiança. A les dues últimes cites electorals celebrades a Catalunya, l'administració els havia proporcionat un kit amb material en braille, però el Ministeri de l'Interior ha desestimat el sistema per la complexitat i el cost que suposaria en uns comicis locals. 207 catalans van utilitzar aquest kit per a cecs a les últimes eleccions autonòmiques.

Eleccions autonòmiques en 13 comunitats

A la resta de l'estat espanyol, tenen dret a vot més de 34 milions de persones, i no només han escollit alcalde, sinó que en 13 comunitats autònomes també s'hi han votat els parlaments, excepte a Catalunya, Euskadi, Galícia i Andalusia.

El 3cat24.cat fa un seguiment de la jornada electoral i informa dels resultats en l'especial "Eleccions 2011".
Anar al contingut