La participació a les generals ha pujat més de 4 punts a tot Espanya i més de 5 a Catalunya

Normalitat absoluta durant la jornada electoral dels comicis generals que acabaran amb el bipartidisme

RedaccióActualitzat

La participació a les eleccions generals d'aquest diumenge ha arribat al 73'21% a tot Espanya, més de 4 punts més que el 2011 (68,94%). Els registres de les sis de la tarda no feien pensar en un augment tan alt, perquè només havien votat  mig punt més que quatre anys abans, la qual cosa vol dir que a última hora s'ha concentrat un volum considerable de ciutadans als col·legis electorals per dipositar el seu vot.

A Catalunya l'augment respecte fa quatre anys ha estat més alt, tot i que no ha arribat al nivell de participació que hi ha hagut a tot Espanya: al final ha anat a votar un 70'97% de ciutadans, enfront el 65'16% del 2011. A les sis de la tarda, però, l'augment ja mostrava que podia pujar un percentatge més alt que al global de l'estat, perquè ja hi havia més d'un 3% més de participació. Les dades per províncies són les següents: a Barcelona ha passat del 65'91% de fa quatre anys a un 72'09%, a Girona del 62'42% al 67'42%, a Lleida del 62'54% al 66'70%, i a Tarragona del 63'67% al 68'48%. 

 

Normalitat en tota la jornada

La jornada electoral s'ha desenvolupat amb normalitat absoluta, segons han destacat la secretària d'estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i el subsecretari del Ministeri de l'Interior, Luis Aguilera. S'han constituït el 100% de les meses electorals.

No hi ha hagut problemes importants, però sí anècdotes. Una de les anècdotes ha passat a les Balears, concretament a Eivissa. En una mesa del col·legi Vara de Rey de Sant Antoni no s'ha presentat cap dels membres. Aquesta mesa l'han hagut de constituir els tres primers votants a partir d'un quart de deu del matí.

Al poble de Palazuelo, a Badajoz, un jove de 17 anys s'ha presentat per votar pensant que podia exercir el seu dret al sufragi, però no ho ha pogut fer perquè li faltaven nou dies per complir la majoria d'edat.

Entre els polítics, es pot destacar que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha deixat el DNI i ha hagut de tornar a casa a buscar-lo per poder votar.

 

 

El cens total d'aquests comicis era de 36.510.952 electors. Dels quals 34.635.680 són residents a Espanya. Els altres, 1.875.272 persones, votaven des de l'estranger. Això suposa un increment de 731.744 persones respecte a les últimes eleccions generals del 2011.

Com que s'han constatat problemes significatius en la recepció del vot, sobretot a causa del retard en l'entrega de les paperetes i la documentació, la Junta Electoral Central ha permès, de manera extraordinària, votar fins a les vuit del vespre en aquells consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes.

S'elegien 350 diputats i 208 senadors. Hi ha 58 senadors més que els nomenaran els parlaments autonòmics, en funció de la població. A Catalunya estaven convocats a les urnes 5 milions i mig d'electors, per elegir 47 diputats i 16 senadors.

 

 

A la circumscripció de Barcelona s'escollien 31 diputats; a la de Tarragona, 6; a la de Lleida, que és on hi ha menys electors, 4, i a la de Girona, 6. Pel que fa als senadors, cada circumscripció n'elegia 4. Mentre que el Congrés s'escull pel sistema de llistes tancades, el Senat es fa per llistes obertes.

S'han imprès 400 milions de paperetes a tot l'estat. A Catalunya s'han habilitat 2.700 col·legis electorals. Els vots i les dades de participació se centralitzen al centre de dades instal·lat al recinte firal d'Ifema, a Madrid.

S'incrementa la seguretat

Aquesta jornada electoral és la primera que se celebra sota el nivell 4 d'alerta terrorista. Per aquesta raó, el desplegament de seguretat ha estat una mica superior al d'altres comicis. S'han mobilitzat un total de 91.702 agents dels cossos de seguretat a tot l'Estat, uns 1.700 agents més que en les últimes eleccions generals, l'any 2011.

Seguiment a TV3, Catalunya Ràdio i el 324.cat

Tota la jornada electoral es pot seguir a través de televisió, ràdio i internet

A les 8 del vespre, TV3, Catalunya Ràdio i el 324.cat han fet públic el sondeig. Ha estat un dels moments clau del programa especial que ha començat a les 7 del vespre.

Al 324.cat es podrà consultar tota la informació de la jornada i els resultats al detall a l'especial sobre les eleccions del 20-D.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut