L'expresident Felipe González i la seva parella, María del Mar García Vaquero
L'expresident Felipe González i la seva parella, María del Mar García Vaquero
Madrid

La parella de Felipe González, als "papers de Panamà" per un negoci "offshore"

Dos diputats de Ciutadans dimiteixen després que els seus noms sortissin als papers, on també han aparegut la princesa Corinna i Carlos Ortega, conseller delegat de Pepe Jeans

RedaccióActualitzat
Els "papers de Panamà" inclouen l'actual parella de l'expresident Felipe González, María del Mar García Vaquero, que hauria gestionat a través del bufet Mossack Fonseca un compte a Suïssa mitjançant una societat ubicada en un paradís fiscal el 2004, quan encara no estava amb Felipe González.

El compte es va obrir el 2004 a nom de Carmigo Ltd, una societat que la filial suïssa de Mossack Fonseca va obrir a Niue, un illot del Pacífic Sud. En aquella època, segons publica "El confidencial", García Vaquero participava en una empresa dedicada a la construcció de vaixells de vela de grans dimensions. Un client va exigir fer "offshore" el pagament d'un encàrrec en concret, i per fer-ho es va crear aquesta empresa amb compte a Suïssa. En la documentació necessària per obrir aquest compte s'hi adjuntava el seu DNI. Aquest compte es va tancar dos anys després. La societat va estar activa fins al 2008.

Dimiteixen dos càrrecs de Ciutadans

Les informacions aparegudes en els "papers de Panamà", a més, continuen tenint conseqüències polítiques. A la renúncia del ministre Soria s'hi han sumat les de dos diputats de Ciutadans. Es tracta del diputat de les Corts d'Aragó i subdelegat de la formació a la província de Saragossa, José Luis Juste, i del coordinador de la formació a la Rioja, Federico Pérez Oteiza, després que els seus noms apareguessin en aquests documents, relacionats amb empreses establertes a Panamà. El primer va dimitir dilluns en fer-se públic que figura com a director de l'empresa Balboa i Servicios SA amb activitat a Panamà des de fa anys. El segon va dimitir diumenge en aparèixer en documents que el relacionen amb dues empreses a Panamà.

També surten als "papers" la princesa Corinna, amiga del rei emèrit Joan Carles, que hauria intentat vendre accions en nom d'una societat de Wyoming, paradís fiscal als EUA, a través de la colònia britànica de Gibraltar. Corinna hauria contractat els serveis del bufet Mossack Fonseca per fer-ho, però al final no es va poder fer per problemes burocràtics.

Els serveis del bufet panameny també els hauria utilitzat Carlos Ortega, conseller delegat de l'empresa de roba Pepe Jeans, en relació amb diferents negocis. Segons els documents filtrats, hauria cobrat comissions i registrat obres d'art de pintors de renom com Miró, Sorolla i Warhol en paradisos fiscals.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut