Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital Clínic (Francisco Avia/Hospital Clínic de Barcelona)
Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital Clínic (Francisco Avia/Hospital Clínic de Barcelona)

La pandèmia supera els 150.000 casos a Catalunya, entre confirmats i sospitosos

En les últimes 24 hores han mort 72 persones als hospitals i s'han detectat 815 contagis nous

RedaccióActualitzat

Més de 150.000 casos entre confirmats per test i sospitosos. Un 2% de tota la població de Catalunya. Segons les últimes dades del Departament de Salut, la pandèmia suma 49.088 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya confirmats per una prova diagnòstica (test ràpid o PCR) i 101.909 casos possibles classificats per un professional sanitari.

Les xifres de morts i contagis tenen un nou repunt aquest diumenge, però es mantenen a la baixa. En les últimes 24 hores han mort 72 persones als hospitals i s'han detectat 815 contagis nous. En total han mort des de l'inici de la pandèmia 5.685 persones.

 

 

 

Les xifres de les funeràries també cauen, tot i que s'acosten perillosament als 10.000 morts. En les últimes hores han declarat 118 defuncions, i ja sumen un total de 9.764 persones mortes. És la xifra més baixa des que la Generalitat van canviar la manera com donava les dades i va incorporar el registre de les funeràries.

L'altra cada de la moneda és l'ocupació de les UCI i les persones curades. En l'última setmana el descens ha estat pronunciat, de més de 1.000 persones greus a 833. Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 3.808 persones han estat ingressades de gravetat.

 

Pel que fa als curats, s'han comptabilitzat fins avui un total de 27.849 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19. 470 en l'últim dia.

 


Els contagis continuen creixent a les residències

Les residències de gent gran és, ara per ara, el principal focus de tensió. Els contagis confirmats creixen dia rere dia, però també els casos sospitosos. Ara hi ha 10.139 persones confirmades com a positius de coronavirus, 345 més que ahir. I 20.360 persones més són sospitoses de tenir la malaltia, 939 més en 24 hores.

S'ha de tenir en compte que el nombre total de resident a Catalunya puja fins als 64.000, és a dir, que pràcticament la meitat dels avis estan contagiats o tenen símptomes. Si ens fixem en les dades que ofereixen les funeràries, gran part dels morts són també en residències.

De les 9.764 persones que han mort, 2.814 han mort a una residència. En contrast, 111 han mort en un centre sociosanitari i 563 al domicili. Els casos restants són morts en hospitals o casos no classificables per manca d'informació.

A més, 5.520 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de coronavirus. En el cas dels professionals sanitaris són 7.733.


Espanya: la xifra de morts més baixa en un mes

A Espanya, la xifra de casos totals és de més de 207.000, 1.700 nous diagnosticats més que ahir. En les últimes 24 hores, han rebut l'alta més de 3.000 persones i la xifra ja s'acosta a les 99.000.

Pel que fa a les víctimes mortals, també se n'ha registrat un descens significatiu, amb 288 morts, gairebé un centenar menys que ahir, i és la xifra més baixa des del 20 de març. En total, han mort 23.190 persones.


La desescalada del govern espanyol

Aquestes dades, que mostren una tendència a la baixa, han permès presentar ja un informe de desescalada per part del govern espanyol.

El pla estableix una prioritat: com que no es podran prevenir nous brots de la malaltia, l'objectiu és que, si n'arriben, el sistema sanitari pugui respondre-hi amb totes les garanties. Per això, hi haurà d'haver, de manera estable, el doble de llits d'UCI dels que hi havia a principis d'any, i amb capacitat de créixer encara més si és necessari.

Com a complement, també es demana reforçar l'atenció primària, potenciar els tests per identificar els nous contagis amb rapidesa i mantenir les mesures d'higiene i distanciament social.

Només llavors es permetran noves activitats, començant primer pels territoris amb menys casos de Covid-19. Les mesures concretes i el calendari per aplicar-les es decidiran els pròxims dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut