La pandèmia redueix dràsticament la detecció precoç del càncer de mama
Les revisions amb mamografies i amb ecografies periòdiques arriben a reduir la mortalitat per càncer de mama entre un 15 % i un 30 % (Hospital del Mar)

La pandèmia redueix dràsticament la detecció precoç del càncer de mama

El context de Covid accelera nous protocols en el tractament del càncer de mama, com la reducció de 15 a 5 de les sessions de radioteràpia

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns és el Dia Mundial en la Lluita contra el Càncer de Mama, i com cada 19 d'octubre, es recorda la importància de la investigació i de la detecció a temps de la malaltia.

Però aquest any, en plena pandèmia, els experts alerten que la Covid està ajornant revisions i proves que permetien la detecció precoç, i això, diuen, passarà factura. El retard en els diagnòstics de càncers és un efecte col·lateral de la pandèmia de coronavirus.

Per exemple, a l'Hospital del Mar, des de l'inici de la pandèmia s'han detectat un 50% menys de casos de càncer que en un any habitual, i en molts casos, les pacients arriben a un pitjor diagnòstic perquè no s'ha fet una detecció precoç.

En les primeres setmanes de la pandèmia, a l'Hospital Clínic es van visitar 28 nous pacients amb càncer, quan en condicions normals, s'haurien visitat uns 150 pacients.

Per insistir en aquesta detecció a temps, l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Catalunya (AECC) ha engegat la campanya "Treure pit per elles", que durant tot el mes portarà a terme accions de conscienciació i de suport a les dones que tenen càncer de mama.

De fet, aquest dilluns a les set del vespre algunes ciutats de Catalunya s'han tenyit de rosa amb la il·luminació d'edificis emblemàtics. A Barcelona, l'Ajuntament, la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Pedrera o el Macba. També a Canet de Mar, Cornellà de Llobregat i els ajuntaments de Navarcles, Sabadell o la Paeria de Lleida.

La Paeria il·luminada de rosa en el Dia Mundial contra el Càncer de Mama (ACN/Paeria)

Aquest tipus de càncer és el que més supervivència té, prop del 90%. Tot i això, és la primera causa de mortalitat per càncer en dones i, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, s'estima que aquest 2020 hi haurà 32.953 casos nous.

Les revisions amb mamografies i amb ecografies periòdiques arriben a reduir la mortalitat per càncer de mama entre un 15 % i un 30 %.

 


Nova tècnica amb menys radioteràpia

La nova realitat de la Covid-19 ha fet que alguns hospitals adaptin els protocols i el seguiment de les pacients amb càncer de mama.

Com el Consorci Sanitari de Terrassa o l'Hospital del Mar, que aposten per una nova tècnica que redueix dràsticament el nombre de sessions de radioteràpia després de la cirurgia. De 15 sessions, s'ha passat a 5, i amb la mateixa efectivitat.

Segons el cap d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar, Manel Algara, d'aquí uns cinc anys, el 80% de les pacients amb càncer de mama es tractaran en cinc dies.

En el següent vídeo, dones amb càncer de mama evidencien el benefici anímic que els suposa fer un tractament més reduït:

Dosis més concentrades amb els mateixos resultats i moltes millores: menys visites a l'hospital enmig de la pandèmia i més hores disponibles perquè aquesta màquina atengui més persones.

L'Hospital del Mar també ha creat una línia telefònica que atendrà trucades de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00, per fer una visita virtual amb la pacient que tingui dubtes o sospites de la malaltia i valorar si s'han de fer proves presencials.

En qualsevol cas, coincidint amb el Dia Mundial en la Lluita contra el Càncer de Mama, s'incideix en la importància de l'autoexploració dels pits i l'observació de qualsevol canvi a la pell o al mugró.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut