Cinemes Texas (ACN/Pere Francesch)
Cinemes Texas (ACN/Pere Francesch)

La pandèmia provoca el tancament definitiu dels Cinemes Texas de Barcelona

Un grup de veïns han iniciat una recollida de firmes per impedir el tancament de la sala, que va reobrir el director de cinema Ventura Pons el 2014

Redacció/ACNActualitzat

Els Cinemes Texas, al barri de Gràcia de Barcelona, ja no tornaran a aixecar la persiana. Els va reobrir el 2014 el director Ventura Pons i s'hi recuperaven pel·lícules ja estrenades, en versió original i subtítols en català. La bona oferta de títols i les entrades barates van fer del Texas un cine molt popular.

Tot i això, feia temps que tenia dificultats econòmiques i les restriccions per la pandèmia han acabat precipitant-ne el tancament.

Segons avança L'Independent de Gràcia i ha confirmat l'ACN de fonts de la sala, el cinema no ha pogut superar la crisi sanitària. El local era de lloguer i el cineasta el va deixar el març passat.

El futur de l'espai queda ara en l'aire i seran els propietaris del local els que decidiran si es manté com a cinema o es dedica a alguna altra activitat. Segons L'Independent, una plataforma veïnal ha començat a fer els primers contactes amb entitats i comerços per recollir signatures i elaborar un manifest per salvar-los.

Els Texas van néixer amb la voluntat de programar reestrenes en versió original subtitulada al català i pel·lícules infantils doblades en aquesta llengua. A més, oferien maratons temàtiques, sessions amb presentació i recuperació de clàssics del cinema.

Pons ja va haver de tancar els AlbaTexas -els antics cinemes Albatros- de València, que va obrir el 2017. La iniciativa dels cinemes Las Vegas de Figueres tampoc li va funcionar.

Ventura Pons està immers des de fa temps en dificultats econòmiques. Aquest estiu va decidir posar a subhasta la seva col·lecció d'art per "poder continuar fent cinema".


Un cinema amb una llarga trajectòria

La història de la sala gracienca ve de lluny. Va obrir el 1947 i va ser un cinema molt popular de barri gràcies a la seva sessió contínua i amb programació doble que permetia passar les tardes enllaçant pel·lícules. El 1995 va tancar i poc després renaixeria com a multisales: els Lauren Gràcia, que per dificultats econòmiques també van abaixar la persiana l'any 2013. Fins que Ventura Pons va engegar el seu projecte de recuperació.

El tancament dels cinemes Texas ha provocat una reflexió a les xarxes de cineastes com Juan Antonio Bayona, que lamenta la falta d'infraestructures cinematogràfiques a Barcelona.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut