La pandèmia pot deixar les colles sense castells de 10 i sense relleu d'enxanetes
Les principals colles castelleres ja donen per perduda la pròxima temporada i admeten que la Covid deixarà seqüeles en la complexitat dels castells i en el planter
La pandèmia pot deixar les colles sense castells de 10 i sense relleu d'enxanetes
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La pandèmia pot deixar les colles sense castells de 10 i sense relleu d'enxanetes

Les principals colles castelleres ja donen per perduda la pròxima temporada i admeten que la Covid deixarà seqüeles en la complexitat dels castells i en el planter

Agustí FornéActualitzat
TEMA:
Castellers

Difícilment hi haurà castells el 2021. Les colles estudien nous models per poder tornar als assajos: de durada més curta, més personalitzats i amb castells més tècnics i que no necessitin gaire gent. Aquesta és, curiosament, la proposta que estan seguint els castellers de Berlín. Són els únics que assagen perquè les restriccions per la pandèmia a Alemanya són menors que a Catalunya. Allà es poden reunir fins a 30 persones i no és obligatòria la mascareta.

 

Tal com explica Mercè Ardiaca, presidenta de Castellers Berlín, han ampliat les mesures amb recomanacions de la Coordinadora de Colles. Porten mascareta, assagen com a màxim una hora seguida, no tanquen les pinyes i les proves no duren més de 5 minuts. Tot i així, hi ha gent que "no va als assajos perquè creu que no és pertinent o perquè pertany a un grup de risc".

El cas de Berlín és una anècdota, però aquest és el model que es vol començar a introduir a Catalunya. Assajos reduïts i personalitzats, un model que hi ha colles que no accepten. És a dir, que l'única esperança és una vacuna efectiva. I difícilment arribarà per salvar la temporada que ve.

David Castillo, director mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, reconeix que és "una temporada perduda".

"La temporada que ve ja veurem. No serà gens fàcil."

Hi ha colles petites que tindran problemes per sobreviure. Colles amb poca tradició i una base social petita. Els Castellers de Sant Feliu creuen que, en el pitjor dels casos, poden estar-se anys sense fer castells a plaça. Carles Calbet, dels Castellers de Sant Feliu, té clar, però, que no desapreixeran, però admet que pot passar que estiguin "una llarga temporada sense poder sortir a plaça, amb tot el que comporta".

Les colles grans tenen base social per parar el cop. Mai deixaran de fer castells, però poden perdre efectius. Daniel Milà, president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, creu que pot "costar tornar a enganxar la gent". Conseqüència: més castells tècnics i menys amb folres i manilles. 

"Tornarem a veure castells de 10? Sí, però no serà l'endemà ni l'any següent de reiniciar l'activitat."

I econòmicament? Hi ha colles grans que ho poden passar magre. És veritat, les despeses s'han reduït dràsticament, però els ingressos també. No hi ha actuacions. Una colla, només per Sant Fèlix, ingressava 12.000 euros. La colla que guanya el concurs, 16.000. Patrocinadors, administracions... poc o molt hi han reduït les aportacions. La Generalitat ja ha dit que continuarà ajudant econòmicament les colles i demana el mateix de les altres administracions.

I un problema comú a totes les colles: la canalla. Si l'any que ve tampoc hi ha castells, d'aquí dos anys s'haurà de començar de zero per formar acotxadors i enxanetes. És el problema de créixer.

ARXIVAT A:
Castellers

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut