Programa de detecció precoç del càncer de mama a l'Institut Català d'Oncologia

La pandèmia passa factura al diagnòstic de càncer: cau un 12% a Catalunya

La Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer reclama que es restableixin els programes de cribratge i diagnòstic ràpid

RedaccióActualitzat

La pandèmia de coronavirus ha tingut un efecte directe amb els diagnòstics del càncer, que a Catalunya van baixar un 12 per cent, segons el Departament de Salut al 2020.

Les dades s'han donat a conèixer coincidint amb el Dia Internacional Contra el Càncer. La caiguda en la detecció és conseqüència de la falta de proves arran de les desprogramacions i els canvis que ha generat la gestió mèdica del coronavirus. Entre els tipus de càncers, els més perjudicats han estat els de còlon i de mama, perquè són els que més es detecten a través de programes de cribratge que s'han deixat de fer.

Davant la davallada, la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FCEC) demana que "es restableixi al més aviat possible la normalitat en l'atenció dels pacients oncològics als centres sanitaris", així com els programes de cribratge i diagnòstic ràpid.

Les xifres són més greus en el global de l'estat, segons l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). L'entitat ha constatat que l'impacte de la crisi sanitària va fer reduir el nombre de diagnòstics de càncer durant el confinament fins a un 21 per cent a tot Espanya.

Els pacients atesos als hospitals de dia van caure un 14 per cent, els tractaments de quimioteràpia, un 9'5 per cent, i les de radioteràpia, un 5 per cent.

Cau un 12% el diagnòstic de càncers a Catalunya per la pandèmia
Es dispara la demanda de suport psicològic entre els malalts de càncer durant la pandèmia (Unsplash)

 

Efectes psicològics

L'afectació de la pandèmia sobre els malalts de càncer ha estat també psicològica. Segons l'AECC, un 34% dels pacients ha tingut episodis d'ansietat o depressió i un 40% s'han sentit sols. La por ha estat un factor compartit per aquest col·lectiu de risc, més vulnerable.

Així ho ha viscut Adrià Ferrer, un pacient oncològic de 32 anys:

 

"Sobretot el que més he patit durant la pandèmia i durant tot el tractament són els ingressos postoperatoris a l'hospital estant sol o pràcticament sol.

Els primers que empatitzen amb la teva situació també ho passen molt malament perquè tenen molta inseguretat pel tema de la pandèmia".

 

A Adrià Ferrer, casat i amb un fill de mesos, li van diagnosticar càncer de còlon amb metàstasi al fetge i va començar la quimioteràpia just abans que comencés la pandèmia. Adverteix que el retard en les diagnòstic es veurà en els pròxims anys.

Ell ha buscat l'ajuda de la Fundació Kàlida de l'Hospital de Sant Pau, oberta als malalts de càncer i als seus familiars, i que coordina la psicooncòloga Sara García:  
 

"Estem treballant temes que abans de la pandèmia mai ens havien plantejat les persones. Com: què faig? Em veig o no em veig amb la família? Surto o no surto de casa? O la por de venir a l'hospital. Abans ho feien amb tota la tranquil·litat."


 

La Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer ha constatat un augment del 21 per cent de les demandes de suport social i psicooncològic.

Els pacients de càncer tenen metges de referència, que sovint durant la pandèmia han estat traslladats per ocupar-se de pacients de Covid-19. Això ha augmentat el patiment dels pacients oncològics, que ja viuen sota una amenaça permanent, segons l'Anna Virgili, oncòloga de l'Hospital de Sant Pau:
 

"L'estat d'ànim ha afectat els pacients, però també a nosaltres, perquè no sabies si era millor aturar la quimioteràpia, per evitar complicacions, o si fer-ho podria ser un problema en el futur."

 

Cau un 12% el diagnòstic de càncers a Catalunya per la pandèmia
Els diagnòstics de càncer durant el confinament cauen fins a un 21 per cent a tot Espanya

 

Assajos clínics que "allarguen la vida"

Tot i la reducció en el nombre de diagnòstics, la investigació del càncer també ha tingut alguns èxits durant la pandèmia. És el cas de la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular de l'Hospital Vall d'Hebron i la Fundació la Caixa, que ha aconseguit incrementar l'activitat i arribar a tractar més de 1.200 pacients en prop de 260 assajos clínics.

La doctora Elena Garralda, directora de la unitat, recorda que els assajos clínics són bàsics per provar noves teràpies i fàrmacs per als càncers que no tenen cura. A més, assegura que està comprovat que els pacients que participen en assajos clínics "viuen més anys" perquè tenen accés a noves eines per afrontar la malaltia.

L'exigència dels metges és clara: no fer servir la pandèmia com a excusa per retallar recursos de la investigació contra el càncer.

 

Una de cada cinc persones

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat que la pandèmia de coronavirus ha provocat de mitjana la interrupció de la meitat dels serveis dedicats a la detecció i tractament del càncer al món. L'organització apunta que l'impacte més greu l'han patit els països d'ingressos més baixos.

L'OMS adverteix que el càncer de mama ha desplaçat al de pulmó com el més comú al món, després de ser el més mortífer durant més de dues dècades. Amb les xifres actuals es preveu que 1 de cada 5 persones al món pateixi algun tipus de càncer al llarg de la seva vida.

ARXIVAT A:
CàncerSalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut