Una pancarta negacionista que acusa els mitjans de comunicació, a Barcelona
Una pancarta negacionista que acusa els mitjans de comunicació, a Barcelona (CCMA)

La pandèmia marca la paraula del 2021: "Negacionisme" és el neologisme de l'any

En segona posició, la paraula més votada ha estat "podcast" i en tercer lloc hi ha "cisgènere"

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

El terme "negacionisme" s'ha proclamat guanyador de la votació per escollir el Neologisme de l'any 2021. La paraula que s'incorpora com a novetat a la llengua catalana s'escull a través d'una votació popular. Per vuitè any, l'han promogut l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

La campanya del "Neologisme de l'any" té la intenció de fer visibles el temes que interessen a la societat i d'acostar la llengua catalana als parlants.

El neologisme guanyador serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l'IEC com a candidat per entrar al diccionari normatiu, cosa que s'ha fet realitat amb els guanyadors dels anys anteriors.

El Centre de Terminologia de la Llengua Catalana (Termcat) ja recull el substantiu "negacionisme". El defineix així: "Actitud que consisteix en la negació sistemàtica i irracional de fets històrics demostrats o de teories que tenen l'aval d'un consens científic unànime o pràcticament unànime".

Per exemple, es considera "negacionisme" la negació que existís l'Holocaust o que hi hagi un canvi climàtic. Encara no es fa referència explícita a la pandèmia de coronavirus ni a l'escepticisme que desperten els remeis mèdics, com les vacunes, entre un sector de la població.


Els votants més joves trien "cisgènere"

Completen el podi de les paraules més votades aquest 2021 "podcast" (tipus de fitxer d'àudio) i "cisgènere" (persona que s'identifica amb el gènere que li va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques), segons les defineix el Termcat.

"Negacionisme" ha guanyat amb un 18,1% dels vots, només 21 vots més que podcast (17,8%). "Cisgènere" ha rebut el 16,2% del suport.

El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans decidirà si incorpora el nou terme
El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans decidirà si incorpora el nou terme (CCMA)

En aquesta edició han votat 8.045 persones, una mica menys que l'any anterior. El participant més jove és nascut el 2011 (10 anys) i la persona més gran el 1932 (89 anys).

Cada franja d'edat ha tingut preferències diferents a l'hora de triar el neologisme de l'any: els més joves han optat per "cisgènere" i "podcast", i la resta de votants de més edat han triat "negacionisme".


"Coronavirus", el terme triat el 2020

Els neologismes guanyadors de les edicions anteriors han estat: estelada (2014), dron (2015), vegà-vegana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020).

Altres països, com el Regne Unit, organitzen certàmens de popularitat entre les paraules. És el cas del que promou, en anglès, el Diccionari Oxford i que ha triat "Vax" (vacuna), com a mot més rellevant d'aquest 2021.

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut