La pandèmia fa endarrerir tres setmanes el Dia de Sobrecapacitat de la Terra

La pandèmia fa endarrerir tres setmanes el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra

Segons els càlculs de Global Footprint Network, aquest 2020 la petjada ecològica humana disminuirà gairebé un 10%

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La humanitat ha reduït un 9,3% la seva petjada ecològica aquest 2020, segons càlculs de l'organització GFN, Global Footprint Network (Xarxa d'Empremta Mundial).

Aquesta reducció, atribuïble als efectes de la pandèmia, implica que l'anomenat Dia de la Sobrecapacitat de la Terra s'endarrereixi aquest any més de 3 setmanes.

És a dir, l'any passat es va fixar el 29 de juliol, i aquest any s'ha calculat per aquest dissabte 22 d'agost, el retrocés més gran en 50 anys.


"Mou la data"

A les xarxes socials es "commemora" aquesta data amb l'etiqueta #MoveTheDate, "mou la data", en referència a fer esforços per consumir menys recursos perquè aquest dia arribi cada vegada més tard:


 

Sobreexplotació de recursos

El Dia de Sobrecapacitat o Sobreexplotació de la Terra –Overshoot Day en anglès– és la data en què es calcula que l'espècie humana ha gastat els recursos que el planeta pot generar en un any sencer.

Això vol dir que a partir d'aquest dissabte els humans estem gastant recursos que no es podran renovar.

Els càlculs de GFN per aquest any precisen que la petjada de carbó baixarà un 14,5% respecte a la del 2019 i la forestal, un 8,4%.


En "deute ecològic" des del 1970

Aquesta organització ha calculat que l'any 1970 va ser l'any que va començar aquest "deute ecològic" de l'espècie humana amb la biosfera i el planeta sencer.

A partir de llavors la data s'ha anat avançant any rere any, amb alts i baixos a finals dels anys 70 i després de la crisi del 2008.

 


Enormes diferències entre països

GFN també calcula cada any el Dia de la Sobreexplotació per països, extrapolant quan seria aquest dia si tots els habitants del planeta consumissin igual que els de cada país.

I aquí es visualitzen les enormes desigualtats de la petjada ecològica que tenen els estils de vida dels països occidentals i els considerats en desenvolupament.

 
 

El primer país que ha "celebrat" aquest dia el 2020 ha estat Qatar, l'11 de febrer, seguit de prop per Luxemburg, que hi arriba quatre dies després.

Els Estats Units hi van arribar a mitjans de març, i països considerats ambientalment modèlics, com Dinamarca, Suècia i Finlàndia, entre març i abril.

Espanya va arribar al Dia de la Sobreexplotació a finals de maig, mentre que a la Xina va ser a mitjans de juny i a l'Argentina, a finals d'aquest mes.


Veneçuela coincideix amb la mitjana planetària, i hi arriba el 22 d'agost, Algèria el 4 de setembre, el Perú el 23 d'aquest mateix mes i Colòmbia i el Salvador el 17 d'octubre.

Al novembre hi trobem l'Uruguai, Guatemala i Egipte, i al desembre Nicaragua, l'Iraq, l'Equador i Indonèsia. El nivell de consum en aquests països, per tant, també genera dèficit ecològic, però a nivells dels anys 70.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut