Protesta dels pagesos a Barcelona per exigir ajuts immediats i una millor gestió de l'aigua

Amb el lema "Salvem el que mengem", es manifesten davant de la Generalitat i de les delegacions del govern espanyol i de la Comissió Europea

RedaccióActualitzat

Quan fa just un mes del tancament del canal d'Urgell i del Segarra-Garrigues, els pagesos afectats, que s'alimenten d'aigua del riu Segre, es manifesten aquest dimecres a Barcelona, com ja van fer fa uns dies a Saragossa, a Lleida i a altres ciutats.

Es manifesten per fer visible la situació de sequera que es viu a Ponent i les conseqüències econòmiques i socials que té. Per evitar-les, demanen una "solució de país" i exigeixen ajuts immediats per evitar "mort anunciada".

Són mig miler, segons els organitzadors, la plataforma Manifest del Gran Urgell, que té el suport de la majoria de sindicats agraris, a més d'altres organitzacions del sector.

Una caixa de pomes i corones de flors per simbolitzar la fi de la pagesia (ACN/Maria Aladern)

Primer s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, on han desplegat una pancarta amb el lema "Salvem el que mengem", en què també es podia llegir "Sense pagesia, ramaderia ni agroindústria no hi ha país". També han exhibit corones de flors, per simbolitzar la mort de la pagesia, i una caixa amb pomes que simbolitza l'última fruita collida als camps de Lleida la campanya passada.

Els pagesos han estat rebuts pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i per Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, als quals han traslladat la gravetat de la situació generada per la limitació de l'aigua per a les collites.

Reunió del president Aragonès i la consellera Jordà amb representants dels pagesos (ACN/Maria Aladern)

Abans d'entrar a Palau, Jaume Perera, portaveu de la plataforma Manifest del Gran Urgell, ha alertat de la "mort anunciada" del sector si no hi ha pluges aviat. En declaracions als mitjans, també ha remarcat que, sense el sector primari, Catalunya perdrà l'autosuficiència alimentària.

Concentració davant de la Comissió Europea (CCMA)

Des de la plaça de Sant Jaume, els pagesos han sortit a la Rambla per anar a manifestar-se davant la delegació del govern espanyol, primer, i davant la seu de la Comissió Europea.


Els manifestants s'han posat en marxa a les 6 del matí, quan han sortit amb cotxes i autocars des de Golmés, al Pla d'Urgell, a tocar de Mollerussa, i tenen previst tornar cap a ponent aquesta tarda.  

Aprofitar el tram final de la campanya electoral

Aquesta manifestació es va acordar divendres passat en una assemblea celebrada a Miralcamp, al Pla d'Urgell, i s'afegeix a la que van fer la setmana passada a Saragossa.

Llavors van anar en tractor fins a la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per denunciar l'opacitat i la mala gestió que consideren que ha fet de l'aigua en plena sequera.

La setmana anterior ja s'havien manifestat, aquest cop a Catalunya mateix, amb tractorades que van circular per les ciutats de Lleida, Tarragona, Girona i Vic reclamant solucions a la sequera per als sectors agrari i ramader.

Amb la manifestació d'aquest dimecres volen forçar que la seva problemàtica es contempli en el tram final de la campanya electoral de les eleccions municipals de diumenge.

 

ARXIVAT A:
SequeraAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut