La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu
La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu
Madrid

La nuclear d'Ascó podrà continuar funcionant 10 anys més, com a mínim

La central nuclear d'Ascó podrà funcionar, com a mínim, fins al 2021. El Ministeri d'Indústria ha renovat el contracte d'explotació dels dos reactors nuclears pels pròxims deu anys. L'Ajuntament d'Ascó ha valorat positivament la notícia, perquè l'empresa és la principal font d'ocupació de la Ribera d'Ebre. Les organitzacions ecologistes han denunciat que s'aprovi la pròrroga en el funcionament sense que hagi acabat la prova de resistència a què s'ha sotmès la central i han recordat que Ascó ha tingut "gairebé un centenar d'incidents en quatre anys".

Actualitzat
L'ordre del Ministeri estableix que la pròrroga es podrà deixar sense efecte "en qualsevol moment" si es comprova un incompliment de les condicions pactades o l'existència d'inexactituds en les dades aportades pels operadors de la central.

L'autorització arriba després de l'informe favorable emès pel Consell de Seguretat Nuclear al juliol. Ascó I va entrar en funcionament el 1983, i Ascó II ho va fer dos anys més tard.

Organitzacions com Greenpeace o Ecologists en acció han recordat accidents com la fuita radioactiva del 2007, que li van valer la multa més gran de la història nuclear espanyola. Per aquest divendres s'ha convocat un acte de protesta a Falset per reclamar el tancament de la central.

Anar al contingut