La nova vida dels quioscos de Barcelona: caixers automàtics, cafès i venda d'entrades

Els quioscos de Barcelona podran servir menjar per emportar, entregar paquets i ser punt de recàrrega de bateries

RedaccióActualitzat

A Barcelona hi ha, actualment, 322 quioscos. La pandèmia, sumada a la crisi de la premsa escrita que fa anys que s'arrossega, ha deixat els quioscos en una situació crítica.

L'Ajuntament ha arribat a un acord amb l'Associació de Venedors de Premsa que permetrà ampliar el ventall de serveis i aconseguir millorar les possibilitats de negoci dels quioscos. L'objectiu és trobar un model més sostenible i viable econòmicament i adaptat a la nova realitat.


Una desena de nous serveis

Amb l'acord de l'Ajuntament de Barcelona, a partir d'ara els quioscos podran demanar autorització per a les següents activitats:

- Distribució de mercaderies d'última milla: com a punt de recollida de productes que es venen per internet

- Caixers automàtics: hi ha un acord per instal·lar 125 caixers

- Venda de productes fins ara no autoritzats com cafè o menjar per emportar

- Punts d'antena 5G per millorar la cobertura d'aquesta xarxa

- Venda d'entrades per a espectacles

- Recàrrega de bateries

També es permetrà una nova cara de publicitat als mòduls, per incrementar l'aportació que reben els quiosquers, i es treballarà perquè s'integrin a la xarxa de seguiment del programa Vincles, destinat a reforçar les relacions de la gent gran.


Calen modificacions de la concessió

Els nous serveis i productes s'organitzen en dos paquets en funció del tràmit que requereixin.

Un primer paquet inclou les mesures i propostes que necessiten modificar el plec de clàusules reguladores de la concessió. Fins ara, aquest plec faculta els titulars dels quioscos a vendre publicacions periòdiques i llibres en un 80% de l'espai i destinar el 20% restant a loteries, records, regals, targetes de transport o entrades.

Amb el canvi es modifiquen aquests percentatges, mantenint un mínim del 51% a la venda de premsa i incorporant la venda de productes fins ara no autoritzats.

Un dels quioscos que queden a Barcelona
Un dels quioscos que queden a Barcelona

El segon paquet passa per l'autorització de venda de nous productes i serveis als quioscos, que no necessita una modificació del plec. Aquí és on entra la venda d'entrades o la distribució de paquets.

L'Ajuntament també planteja una flexibilització horària per adaptar-se a les noves necessitats.

La previsió és que en tres mesos es puguin fer efectius els canvis que requereixen autoritzacions i acords entre les parts i en sis mesos es puguin fer les modificacions del plec administratiu.
 

31 quioscos desapareixeran

Dels 322 quioscos que hi ha a Barcelona, 259 tenen amo. N'hi ha 53 que estan vacants i 31 acabaran desapareixent. 22 més estan disponibles per reflotar o fins i tot perquè alguna associació presenti un projecte d'ús.

Hi ha 10 quioscos cedits a l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per a la seva explotació via una cooperativa.

En total, es preveu que la ciutat acabi tenint 291 quioscos repartits per tots els barris.

ARXIVAT A:
Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut