La pròxima temporada al TNC serà paritària
Barcelona

La nova temporada del TNC serà paritària i recuperarà veus femenines pioneres

Homes i dones es reparteixen el 50% de la programació en la temporada del Teatre Nacional de Catalunya 2019-20

Yasmin CórdobaActualitzat

El Teatre Nacional de Catalunya anuncia per a la temporada 2019-2020 la primera programació paritària. Autors i autores, així com directors i directores es repartiran la programació al 50%.

Amb el lema "Conquesta i resistència", la proposta dedicarà el cicle "Pioneres" a recuperar figures de la dramatúrgia femenina de principis del segle XX, com Víctor Català, Mercè Rodoreda o Carme Monturiol. Xavier Albertí, director artístic del TNC des de fa sis temporades, ha presentat la seva penúltima temporada a la direcció del teatre:
 

"Una temporada on la dansa, el circ, l'escriptura contemporània i els valors patrimonials de la nostra tradició escènica són presents. El feminisme més present que mai, les realitats sexuals més resistents i més conqueridores que mai, les persones que han nascut i crescut en àmbits de marginalitat social, religiosa o econòmica més resistents i més conqueridors que mai"

 

Xavier Albertí, director artístic del TNC per sisena temporada. ANC

 

Amb un pressupost estabilitzat de deu milions d'euros, la programació de la pròxima temporada inclou 10 autors, 13 autores i 5 muntatges mixtos. En l'àmbit de la direcció, els directors masculins seran 13, els femenins 12 i 3 muntatges tindran una direcció mixta. El canvi arriba enmig d'un debat entre els professionals sobre el sexisme al teatre català.

 

La temporada actual, als tres grans teatres, el Lliure, el Nacional i el Romea, el 70% dels muntatges han estat escrits i dirigits per homes.

 

"Des de fa molt temps hem intentat ser el màxim de paritaris i feministes possibles i som el primer equipament de teatre públic que ens obliguem que això sigui part del nostre codi deontològic"

 

27 muntatges clàssics i contemporanis

En total, la temporada inclou 27 representacions, amb més de 300 artistes, i s'inaugura amb una proposta del director Jordi Prat, després de l'èxit "d'Els jocs florals de Can Prosa". Prat iniciarà la temporada 2019-20 amb una revisió de "La Rambla de les Floristes", de Josep Maria de Sagarra, adaptada a l'actualitat, com els atemptats de fa dos anys. Amb Rosa Boladeras com actriu protagonista, l'estrena s'espera el 10 d'octubre.
 

 

Al febrer arribarà "Justícia", sobre un jutge enfrontat amb els seus fantasmes del passat. Escrita per Guillem Clua, l'obra serà dirigida a la Sala Gran del TNC per Josep Maria Mestres amb Josep Maria Pou i Vicky Peña com a protagonistes.

 

A la primavera s'estrenarà "Les veus interiors", una esbojarrada comèdia d'Eduardo de Filippo, amb Pere Arquillué, Mercè Arànega i Joan Carreras entre el repartiment. Ambientada en el Nàpols de 1947, l'obra arriba sota la direcció del mateix Xavier Albertí.

 

Al maig, Sergi Belbel dirigirà "Monroe-Lamarr", de Carles Batlle, amb Laura Conejero i Elisabet Casanovas, que representen Hedy Lamarr i Marilyn Monroe en una trobada que podria haver alterat el curs de la Guerra Freda.

 

Just després es podrà veure un dels èxits, amb les entrades exhaurides, de la temporada actual al Teatro Español de Madrid, "Mrs. Dalloway", de la directora Carme Portaceli i amb Blanca Portillo de protagonista.
 

"Mrs. Dalloway" ha arrasat a Madrid


El cicle "Pioneres"  proposa "La mort i la primavera", de Mercè Rodoreda. Adaptada i dirigida per Joan Ollé, arribarà a la Sala Petita del TNC el pròxim octubre per reflexionar sobre la repressió dels desitjos sexuals. De Carme Montoriol està programada "L'huracà" i de Víctor Català "Passat Ridorta", una adaptació teatral de la novel·la "Solitud".

 

En la temporada 2019-2020, el preu dels abonaments del TNC es mantindrà com aquest any. A dos mesos perquè finalitzi la temporada actual, l'ocupació es manté per damunt del 80 per cent i acumula al voltant de 122.000 espectadors, 11.000 més que l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Teatre
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut