París

La nova llei d'horaris comercials francesa permet que els comerços obrin en diumenge

Tot i que encara de manera parcial, ja ha entrat en vigor a França la llei que permetrà que els comerços de determinades zones obrin el diumenge. D'entrada s'aplica a les zones ja catalogades com a turístiques, i a partir del mes de setembre la mesura serà vigent a les grans aglomeracions urbanes considerades zones de consum excepcional. La gestació de la nova llei ha estat controvertida: els partidaris destaquen que pot actuar com un element dinamitzador de tot el comerç, però els sindicats alerten d'un perill per als drets dels treballadors.

Actualitzat
Les botigues de sabates, roba o perfum de l'avinguda dels Camps Elisis obertes són aquest diumenge l'exemple de la nova llei de comerç francesa, que ha entrat en vigor aquest diumenge. Feia temps que els comerciants del conegut bulevard parisenc reclamaven aquesta possibilitat pel volum de negoci que els suposarà, i després de mesos de debat la llei entra en vigor a les 569 àrees que estan classificades com a turístiques.

Treballar en diumenge, però, és una mesura voluntària. Els qui així ho escullin podran demanar una compensació en forma de jornades de descans o pagues dobles.

La visió des de Catalunya

A Catalunya, la nova llei del comerç francesa es veu com un cas molt particular. Als municipis catalans considerats turístics, els establiments comercials poden obrir el diumenge sense cap mena de limitació per activitat. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, creu que la nova reglamentació francesa "no té comparació amb el cas català i espanyol", ja que aquí hi ha "un règim d'horaris comercials molt més obert i flexible, que és cap on França comença a anar".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut