La nova llei vol prohibir el consum d'alcohol al carrer, excepte a les terrasses (ACN)

La nova llei de consum d'alcohol podria multar els pares dels menors que beguin

Juli RodésActualitzat

La nova llei contra el consum d'alcohol per part dels menors d'edat podria multar els pares dels nens i adolescents que beguin.

Així ho proposa l'informe que estableix les bases de la futura normativa, aprovat la setmana passada al Senat.

Una altra mesura que podria incloure la futura llei és que, en cas de reincidència greu, i si es demostra una actitud negligent per part dels pares, es pugui aplicar la normativa de protecció de menors, que preveu fins i tot la retirada de la custòdia.

 

L'informe diu que la llei ha de tenir un caràcter "educatiu i pedagògic", i per això vol implicar les famílies.

Proposa, per exemple, que els pares hagin de participar amb els fills en activitats reeducatives i de prevenció de l'abús de l'alcohol i les seves conseqüències.

Una altra de les línies d'actuació proposades és dificultar l'accés dels menors d'edat a l'alcohol regulant-ne la venda, els preus i l'etiquetatge.

Així, proposa prohibir la venda i el consum d'alcohol al carrer, excepte en terrasses de locals o en zones autoritzades i vigilar la venda de begudes alcohòliques en situacions com ara festes populars o tradicionals.

 

També vol limitar els horaris de venda en supermercats, prohibir els descomptes en bars, com l'anomenada "happy hour", i prohibir la venda d'alcohol en benzineres.

Pel que fa als preus, proposa revisar els impostos especials sobre les begudes alcohòliques, vinculant l'import amb la quantitat d'alcohol pur que contenen.

 

Una altra part de l'estratègia de la lluita contra el consum d'alcohol per part dels menors passaria, a proposta de l'informe, per incorporar mesures que ja s'apliquen contra el consum del tabac, com ara intervenir en l'etiquetatge amb advertiments i restringir els patrocinis culturals i esportius i els horaris d'emissió de publicitat televisiva.

També es vol implicar, doblement, els centres educatius. D'una banda, introduint l'educació per a la salut en els currículums i de l'altra establint protocols de detecció per alertar les famílies i els serveis socials i de salut.

El propòsit últim de la nova llei seria retardar el consum de begudes alcohòliques fins a la majoria d'edat, els 18 anys, i conscienciar els menors i els que ja no ho són dels riscos del consum d'alcohol i del seu abús.



Reaccions favorables

Entre les primeres reaccions a l'informe hi ha hagut la del president de la Societat Espanyola de Psiquiatria, Julio Bobes, que s'hi ha mostrat favorable.

Bobes destaca: "Els joves són mals gestors de la seva salut", i recorda la importància d'evitar que l'abús de l'alcohol afecti el creixement.

"Les cèl·lules neuronals no acaben de madurar fins als 22 o 24 anys, per tant és especialment arriscat que no es controli la ingesta d'alcohol.

 

En aquest sentit alerta que cal "prevenir la neurotoxicitat (mort neuronal precoç), perquè cada neurona que es perd, es perd per tota la vida".


"Cal un pla integral"

Des de la Fundació d'Ajuda contra la Drogaddicció (FAD) s'ha vist bé la possibilitat de sancionar els pares. Sobretot, però, s'ha remarcat que cal un pla integral que impliqui el conjunt de la societat.

El vicepresident de FAD, Ignacio Calderón, també ha remarcat que el problema és "complex i difícil" i no s'arregla només amb una llei sancionadora.

"La millor llei que existeix, sens dubte, és l'educació: quan hi ha un nivell d'educació, les lleis són menys importants perquè hi ha autoregulació.


Superat el tràmit del Senat, ara l'informe ha de ser aprovat per la comissió mixta Congrés-Senat.

El govern espanyol confia tenir llest el projecte de llei abans de final d'any.

ARXIVAT A:
MenorsDroguesSalut
Anar al contingut