L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, durant una entrevista amb l'ACN, al seu despatx de l'Ajuntament. Imatge del 13 de juliol de…
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, durant una entrevista amb l'ACN, al seu despatx de l'Ajuntament. Imatge del 13 de juliol de 2016. (horitzontal)

La nova Guàrdia Urbana de Badalona prescindirà de la comissaria de Sant Roc i ampliarà l'horari dels agents de barri

ACN Badalona.-Un dels projectes estrella del nou govern municipal de Badalona, la redefinició d'un nou model policial per a la ciutat, està més a prop. Tot i que es va anunciar com una de els actuacions urgents a dur a terme durant el primer any de mandat, el govern municipal ha preferit donar-se més temps per poder dur a terme amb totes les garanties canvis "radicals i profunds". En una entrevista a l'ACN, l'alcaldessa, Dolors Sabater, ha avançat alguns dels detalls d'aquesta remodelació, tot i que no ha volgut detallar quin serà el calendari d'implantació. S'aposta per suprimir la comissaria de Sant Roc perquè "no compleix els objectius pels quals va ser creada" en l'anterior mandat i s'apostarà decididament per un servei de proximitat fonamentat en l'augment de les patrulles de policia de barri, així com en l'ampliació dels horaris de patrullatge d'aquests agents, que actualment acaba a les cinc de la tarda. D'altra banda, també s'introduiran canvis de gestió interna, com un replantejament de la política de plusos salarials.

"Anem més lents del que ens imaginàvem, com en el cas de la reforma de la Guàrdia Urbana, però és una reforma de gran profunditat i cal temps per conciliar tots els aspectes i fer-la de manera més radical". L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, explica així el perquè del retard en la implantació d'un nou model policial que cada vegada té més concrecions.Els canvis que es preveuen afectaran als horaris i al calendari dels treballadors per adaptar-lo al servei que es vol donar. Així, es reconvertirà "totalment" el model de policia de proximitat que es va implantar durant el mandat passat: "El títol estava molt bé, però era una policia que desapareixia del carrer quan la gent començava a estar al carrer, a les cinc de la tarda".L'aposta és ampliar aquests horaris de patrullatge i augmentar el nombre de d'agents de proximitat que es distribuiran pel territori. La intenció és "territorialitzar" la Guàrdia Urbana perquè els agents s'especialitzin en el districte que se'ls assigni i esdevinguin un referent per al territori i aportin a l'engranatge municipal un coneixement més acurat de la realitat dels barris.Aquesta nova organització anirà acompanyada d'una nova política de complements salarials. Els agents no cobraran un plus en funció de la unitat on estaven assignats, com passava el mandat passat amb els agents antidisturbis de la Unitat Omega, sinó que es valoraran condicionants laborals com la nocturnitat o el cap de setmana, entre d'altres.Sobre el terreny, una de les novetats més sonades serà també la desaparició de la comissaria de Sant Roc, impulsada pel govern de Xavier Garcia Albiol per fixar un punt de referència policial en una de les zones de major conflictivitat. Segons Sabater, però, els objectius no s'han acomplert: "La reforma passa per eliminar-la", ha sentenciat.Durant l'entrevista a l'ACN, Sabater també ha recordat que el govern municipal està estudiant a fons l'actual ordenança de civisme, caracteritzada per les fortes sancions econòmiques a determinades pràctiques. L'actual govern municipal hi està en desacord i ara es planteja si n'hi ha prou amb una reforma o si cal fer una derogació absoluta.

Anar al contingut